Kategoriat
Arvostelu Musiikki

AMV: Pilot in the Sky of Dreams

Nimi: Pilot in the Sky of Dreams
Tekijä: Oli. C
Anime: Gurren Lagann (spoilereita sekä videossa että tekstissä)
Musiikki: Threshold – Pilot in the Sky of Dreams (lyriikat)

Video

Tällä kertaa spottivalon saa vähän vakavampi AMV, jonka rauhallisesta alusta en olisi ensin kuvitellut kehkeytyvän niin toimivaa videota kuin miksi Pilot in the Sky of Dreams osoittautui. Alun epävarmuuteni ensimmäistä kertaa pätkää katsoessani johtui pääasiassa siitä, että kaikki muut näkemäni vähänkään katsottavat TTGL-AMV:t ovat joko olleet trailereita tai sitten pohjanneet hyvin miehiseen ja nopeatempoiseen musiikkiin. Kovan jumputuksen voisikin olettaa Gurren Lagannin omimmaksi musiikkityyliksi, kun kyseessä on sentään GARia pursuava sarja, jossa maskuliinisuuttaan uhkuvat miehet pelastavat kirkkaissa väreissä loistelevaa maailmaansa venyvissä ja paukkuvissa naamamechoissaan.

Yllättävää kyllä tämä AMV nappaa kiinni sarjan vähemmän ylilyötyyn puoleen ja muodostaa nopeatempoisen toimintakohelluksen sijaan koherentin ja musiikin sävyn ansiosta vähän pohdiskelevankin oloisen uudelleenkerronnan sarjasta. Kappale on pitkähkö, mutta videon käsikirjoitus on niin tiukka, ettei mikään kohta tunnu pelkältä täytemateriaalilta, vaan koko viisiminuuttinen on käytetty hyväksi kiitettävän tehokkaasti. Sekä musiikin siirtymät että kuvamateriaalin käyttö on sovitettu todella tarkasti Gurren Lagannin tarinaan ja tunnelmaan. Toimintakohtauksia ja älytöntä miehisyyttäkään ei ole siis unohdettu, vaikka ne on kerrankin jätetty sivuosaan.

Alussa video nostaa Kaminan Simonin rinnalle keskus- ja näkökulmahenkilöksi, kuten sarjakin tekee. PitSoD kuvaa ensimmäiset jaksot alkuperäistä melankolisemmin ja keskittyy vakavempiin hetkiin lähtemättä kuitenkaan sooloilemaan; se vain nostaa esille sen vähemmän räiskyvän puolen sarjan alusta. Kaminan kuolema saa sopivan suuren osan, joka kestää lähes puoli minuuttia. Se on kuitenkin toteutettu loistavasti niin, ettei kohtaus näytä epäsuhtaisen pitkältä tai liialliselta hehkutukselta, sillä turhat alleviivaukset on unohdettu ja sankarin poismenon kuvaus vaikuttaa pienieleisyydessään ja hämäryydessään juuri niin tyylikkäältä kuin sen kuuluukin. Lisäksi kohtauksen keskelle on fiksusti sijoitettu kuvaa toiseksi viimeisen jakson henki-Kaminasta rikkomaan kronologia ja lisäämään videon dynaamisuutta ja tarinan eri osien vuorovaikutusta luomalla yhteyksiä niiden välille. Tekijä käyttää samaa kikkaa useamman kerran, mikä elävöittää koko AMV:n kerrontaa huomattavasti ja aktivoi samalla katsojaa.

Kohdasta 2:06 alkaen voisi luulla, että videon musiikki vaihtuu kokonaan, siirtymä on niin raju ja sopii siten täydellisesti kuvaamaan aikahyppäyksen jälkeisiä tarinakaaria, joita ympäröivä teknologistunut maailma on sarjassakin muuttunut huomattavasti. Nopeutunut rummutusrytmi luo sarjan kolmanteen osioon sointuvan aiempaa uhkaavamman ja hektisemmän tunnelman.

Huulisynkka vakavahenkisessä videossa nyrpistyttää hieman, mutta onneksi sitä on käytetty säästeliäästi ja nuo kaksi synkattua hetkeä jopa sopivat korostamaan lyriikoita. Muuten videon kliimaksivaiheessa edes suhteellisen pitkä yhtenäinen pätkä antispiraalin lävistävästä Lagannista ei häiritse minua, sillä se istuu varsin mukavasti dramatisoituun, musiikinkin puolelta eeppisen oloiseen loppuun melko saumattomasti. Sekin toki auttaa, että pätkä on täynnä liikettä, eikä erotu liian selkeästi yhtenäiseksi kaappaukseksi.

Ei ole välttämättä ollenkaan tarkoituksellista, että toiminnallinen kliimaksivaihe (3:22-4:06) muistuttaa musiikillisesti ja leikkauksellisesti (Evangelionista pöllittyjen ristiräjähdysten tukemana) hyvin paljon Queenin Bohemian Rhapsody -kappaleeseen sovitetun legendaarisen Evangelion Opus -AMV:n loppupuolta. Sain itse tästä samankaltaisuudesta kuitenkin vähän lisäkicksejä, koska TTGL on hyvin painokkaasti se sarja, jolla Gainax puski itsensä vihdoinkin NGE:n varjosta.

PitSoD:n suurin ja oikeastaan ainoa isompi moka on säästetty epilogikohtaukseen, Simonin ja Nian häihin ja lopun aikahyppäykseen. Musiikillisesti kohtaus on taas kerran sovitettu aivan täydellisesti uuteen siirtymään, mutta sisällöllisesti epilogissa on raastavia puutteita. Koska video on siihen saakka seurannut hyvin tarkasti Gurren Lagannin tapahtumia, olisi epilogiin tarvittu shotti Nian katoamisesta. Sen sijaan tekijä vaikuttaisi yrittävän rakentaa jonkinlaista itse preferoimaansa vaihtoehtoista loppuskenaariota (fanithan älähtivät katkeransuloisesta kaanonisesta lopusta isoon ääneen, koska Simon ja Nia eivät eläkään onnellisena elämäänsä loppuun asti). Vaan siitä huolimatta, että Nian katoaminen on jätetty pois, näytetään kyllä Simonia häipymässä yksinään hääpaikalta sekä lopuksi vielä keski-ikäistä yksin hengaavaa Simonia ja jopa Nian hautaa. Viraliakin yritetään vielä vääntää onnelliseksi pörröperheenisäksi, vaikka kuva hänestä seksikkäät avaruuskapteenitamineet päällä olisi toiminut paljon paremmin videon sarjaa tarkasti seuraavaan henkeen nähden.

Loppuun kasautuneista huonoista ratkaisuista huolimatta Pilot in the Sky of Dreams tarjoaa erittäin nätin paketin ja antaa hyvän nimen kaikille uudelleenkerronta-AMV:ille. Nopeat, mutta aina tiukasti musiikin tempoa seuraavat leikkaukset ja lähdemateriaalin loistava sovitus musiikkiin estävät tylsistymisen, ja videon tarina virtaa luonnollisen oloisesti.

Kohokohdat:

  • 0:34 – Ensimmäisiä hehkuttamistani kohdista, jossa kronologia rikotaan. Kirkas shotti hymyilevästä Niasta tuo upean väriroiskeen ympäröivään synkempään kuvaan
  • 1:08-1:11 – Ensinäkemästä saakka se kohta, joka on määrittänyt videon yleisfiiliksen minulle.
  • 2:06 – Todella onnistunut muutos tunnelmassa.
  • 2:25-2:28 – Rossiu ja Nia kääntävät päätään hienosti juuri samalla tavalla, ja kohta korostaa molempien merkitystä aikahyppäyksen jälkeisissä jaksoissa.
  • 2:29-2:38 – Heti perään parhaat lyriikkasynkat koko videossa. Kuvaa Simonista (”Can you offer me the speed / to travel like the wind”), sitten Dark Niasta (”if I ever feel the need”) ja lopuksi Yoko Simonin loistavan porariipuksen kanssa ja leveästi virnistävä henki-Kamina sarjan lopusta. Yoko, spiraalipora/Lagann ja erityisesti Kaminan muisto tukevat ja rohkaisevat Simonia, jonka pitäisi saada Nia pelastettua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *