Kategoriat
Joulukalenteri Länsiviihde Musiikki

Disney-joulukalenteri – 1. päivä

Tervetuloa Missing Linkin joulukalenteriin! Kirjoitan joka päivä yhdestä Disneyn klassikon laulukohtauksesta ja kerron, miksi se lukeutuu suosikkeihini. Kalenteriin päässeet musiikkinumerot ovat osapuilleen paremmuusjärjestyksessä, eli mitä lähemmäs joulua päästään, sitä enemmän arvostan päivän laulukohtausta. Jokainen listan kohtauksista on kuitenkin omalla tavallaan upea.

Koska Disneyn suomidubbaukset ovat aivan ensiluokkaisia ja monesti tutumpiakin meille suomalaisille kuin alkuperäiset, käsittelen rinnan suomalaisia ja amerikkalaisia versioita. Liitän postauksiini tuubivideon siitä versiosta, jota itse pidän parempana, ja pyrin kirjoittamaan aina tarpeen vaatiessa sanasen eri ääniraitojen vertailua. En varoita spoilereista erikseen, koska oletan Disneyn klassikot sen verran yleissivistykseksi.

Honor to Us All / Loiston kunniasi saa (Mulan)

[englanninkieliset lyriikat]

Kappale, joka kyseenalaistaa sukupuoliroolit ei missään nimessä voisi unohtua tältä listalta. Varsinkaan, kun se ei ole erityisen osoitteleva eikä lainkaan aggressiivinen sellainen. Kohtaus esittää lähtökohtakulttuurin ja Mulanin välisen konfliktin sievästi ilman vastapuolen leimaamista ja ylikorostamista (”Paha muinaiskiinalainen kulttuuri sortaa itsenäistä ja aktiivista tyttöä byyhyy.”).

Vastakkainasettelu tuodaan esille positiivishenkisen laulun sävelin, eikä kukaan näe systeemissä mitään ongelmallista, vaan kaikki elävät sen puitteissa ihan hyvää elämää. Menneisyyden Kiinan (mihin aikakauteen tarina nyt yrittääkin sijoittua) kulttuuria ei sorruta arvostelemaan kärkevästi nykylänsimaisen ajatusmaailman kriteereillä, vaan sille osoitetaan asianmukaisesti kunnioitusta. Naisten asemaan liittyvät epäkohdat tämän päivän kontekstista katsottuna huomioidaan Mulanin hahmon kautta, mutta niillä ei hekumoida epäasiallisesti. Samaa ei voi valitettavasti sanoa jatko-osasta, jossa kauhistellaan äänekkäästi sitä, että omg keisarin tyttäret joutuvat järjestettyyn avioliittoon kuinka hirveää! Siis muinaisessa Kiinassa. Keisarin tyttäret. Lol.

Positiivisuus yhteisön kuvaamisessa luo heti lämpimän tunnelman leffaan, mutta samalla esitellään vaivihkaa Mulania hyvinkin perusteellisesti. Voittoisa shakki-siirto ja nuken palauttaminen sen ryövänneiltä pikkupojilta tytölle viittaavat liiankin selvästi älykkyyteen ja oikeudenmukaisuuteen, mutta sen sijaan Mulanin epävarmuus on tuotu esille hyvin kauniisti. Hän yrittää sopeutua ympäristönsä odotuksiin ja päästä hyviin naimisiin isänsä kunnian takia, mutta hänen epävarmuutensa näkyy vilahduksina hänen kasvoiltaan, kun hän ei reagoi morsioksi laittautumiseen odotetulla tavalla tarpeeksi innoissaan.

Tämä musiikkinumero on erityisen tarpeellinen siitäkin näkökulmasta, ettei olisi realistista odottaa, että edes suurin osa yleisöstä välttämättä olisi perillä elokuvan kuvaaman kulttuurin vahvan kunnia-käsityksen merkityksestä. Honor to Us All hivuttaa meille katsojille aiheesta elokuvan ymmärtämisen kannalta tärkeää tietoa – kunnia on yhteiskunnan arvostetuin sosiaalinen mittari, ja nainen saa nimelleen kunniaa ensisijaisesti pääsemällä hyviin naimisiin. Tämän kappaleen jälkeen on Mulanin maailman logiikka jo niin sisäistynyt, ettei länsimaalaisen nykykatsojan ensimmäinen ajatus välttämättä kuulu: ”Mitä välii jos se ei päässy naimisiin? Ketä kiinnostaa?”

On ikävää, että Disney sortuu elokuvissaan tyylittelemään kaikki taustahahmot pääpariskuntaa epämiellyttävämmän näköisiksi, jottei heistä olisi vakavasti otettaviksi kilpailijoiksi. Mulanin kilpamorsioidenkin kasvot ovat hyvin valitettava esimerkki tästä. Samoin muiden hiukset on laitettu aivan naurettaville kampauksille, kun taas Mulanin yksinkertainen, mutta nätti nuttura näyttää ainoalta luonnolliselta. Tällainen vie ainakin minua pois tarinan maailmasta.

Pidän suomalaisesta versiosta alkuperäistä raitaa enemmän lähinnä Mulanin osuuden ansiosta. Heidi Kyrön kirkas ja kantava ääni nousee upeasti kaikkien muiden innostuneen laulun yli, ja sävykin kuvastaa täydellisesti Mulanin huolestuneen epäröiviä tunteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *