Kategoriat
Joulukalenteri Länsiviihde Musiikki

Disney-joulukalenteri – 6. päivä

Tervetuloa Missing Linkin joulukalenteriin! Kirjoitan joka päivä yhdestä Disneyn klassikon laulukohtauksesta ja kerron, miksi se lukeutuu suosikkeihini. Kalenteriin päässeet musiikkinumerot ovat osapuilleen paremmuusjärjestyksessä, eli mitä lähemmäs joulua pääsemme, sitä enemmän arvostan päivän laulukohtausta. Jokainen listan kohtauksista on kuitenkin omalla tavallaan upea.

Koska Disneyn suomidubbaukset ovat aivan ensiluokkaisia ja monesti tutumpiakin meille suomalaisille kuin alkuperäiset, käsittelen rinnan suomalaisia ja amerikkalaisia versioita. Liitän postauksiini tuubivideon siitä versiosta, jota itse pidän parempana, ja pyrin kirjoittamaan aina tarpeen vaatiessa sanasen eri ääniraitojen vertailua. En varoita spoilereista erikseen, koska oletan Disneyn klassikot sen verran yleissivistykseksi.

Circle of Life / Elämän tie (Leijonakuningas)

[englanninkieliset lyriikat]

Pakollinen musiikkijakso jokaisella top-listalla, ja hyvästä syystä. Se on eeppinen, kaunis ja täynnä harmonista elämää. Tässä Disneyn aloituskappaleille tyypillisesti esitellään tapa, jolla elokuvan maailma toimii – elämän kiertokulun suuri merkitys hahmojen kehitykselle ja valinnoille tuodaan mukaan jo ensi metreillä, jolloin konsepti on helppo sisäistää loppuleffan ajaksi.

Visuaalinen vaikuttavuus on tässä kohtauksessa huipussaan; animaattorit ovat ottaneet käyttöönsä valtavan määrän kunnianhimoisia visuaalisen kerronnan kikkoja elävöittämään kohtausta. Syvyysvaikutusta luodaan järjestämällä liikkujat eri tasoihin kameran eteen (flamingot ja gasellit kohdasta 0:36 alkaen) ja tarkentamalla ensin etualan muurahaisiin ja sitten taaempana juoseviin seeproihin, auringonnousua käytetään koko ajan vaikuttavuutta painottavana visuaalisena subwooferina ja liialla piirretyille tyypillisellä tyylittelyllä pilaamattomat, realistisesti liikkumaan loihditut eläimet pitävät tunnelman nosteisena ja asiaankuuluvan vakavana.

Myös hiljainen hetki, jolloin Rafiki kastaa Simban, toimii joku nätti puhallin taustallaan lopputykityksen mahtipontisuutta petaavana välisoittona loistavasti. Sen lisäksi, että se alleviivaa kappaleen kokonaisvaikuttavuutta, se myös tuo katsojan lähemmäs tapahtumia. Tähän saakka olemme nähneet vain hyvin realistisesti animoituja eläimiä, joihin ei ole zoomattu tarpeeksi tarkasti jotta olisimme päässeet kunnolla muodostamaan suhdetta niihin (lukuun ottamatta ehkä sitä alun kirahvilasta). Välisoiton aikana pääsemme tutustumaan tärkeisiin hahmoihin, jolloin kohtaus saa puhtaan woah-efektin rinnalle myös kaivattua lämpöä.

Syy siihen, ettei Circle of Life ole päässyt lähes ylittämättömästä hienoudestaan huolimatta lähemmäs joulua löytyy siitä, ettei se ole niin välittömästi merkityksellinen henkilöiden kannalta kuin useimmat tulevien päivien laulukohtaukset (ja lisäksi pidän enemmän ihmishahmoista), joten minulle ei ole koskaan syntynyt erityisen tiukkaa tunnesidettä siihen. Visuaalisesti Disneyn kunnianhimoisimpia ja upeimpia kohtauksia joka tapauksessa.

Leijonakuningas II:n ensimmäistä osaa kunnioittava He Lives in You on muuten myös yllättävän hieno tapaus. Se on selkeästi pienemmällä budjetilla toteutettu – hienot visuaaliset kikat on jätetty pois ja eläinten realistisuudesta ja yksilöllisyydestä tingitty – mutta tunnelma toisintaa onnistuneesti ensimmäisen osan alkua ja itse kappale on mielestäni parempikin.

2 vastausta aiheeseen “Disney-joulukalenteri – 6. päivä”

Panhuilu. :P

Tämä on omalla suosikkilistallani varsin korkealla – ohi vetävät vain Tuulen värit ja se Mulanin miehentekobiisi jonka nimeä suomeksi en muista, mutta jota luukutan mandariinikiinaksi niin usein, että poikaystävä suuttuu…

Olen aika varma, että I’ll Make a Man Out of You on suomeksi Teistä miehen teen. Kuulostaa tosin aika hämmentävän tyhmältä, mutta Disney-kappaleiden suomennetuilla nimillä on kyllä taipumusta olla vähän kömpelöitä… Mandariini on muuten mielenkiintoinen kielivalinta, oma korva kun ei tykkää yhtään siitä laulettuna (mikä johtunee enemmän tottumattomuudesta kuin mistään muusta).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *