Kategoriat
Avautuminen Tapahtumat

Non-conraportti

Tunnollisena blogaajana lienen velvollinen jonkinlaisen coniraportin rustaamiseen viikon takaisen Animeconin tiimoilta. Tämä on kuitenkin aika vaikeaa ottaen huomioon, että tuskin keksin tässä vaiheessa juuri mitään sanottavaa, jota joku muu ei ole jo aiemmin sanonut.

Conissa oli siis ihan kivaa, mutta kesä 2009 ei ole ollut minulle hyvää conittamisaikaa. Desucon meni alkukesästä suurimmaksi osaksi ohi pakottavien irl-syiden, hirveän väsymyksen ja hermoraunioitumisen yhteisvaikutuksen takia, ja Animecon-fiiliksiäkin laskivat mitattavissa määrin piskuisiksi jääneet yöunet.

Tyydyn nyt sitten tässä lähinnä ilmaisemaan harmini siitä, ettei järkeni juokse tarpeeksi nopeasti, jotta olisin hyvässä Animecon-hengessä älynnyt tehdä pienen scifilounge-kokeilun. Kyseisen muuhun conialueeseen verrattuna melkein-tyhjyyttään kumisevan ajanviettopaikan paljon puhuttu ”Animehengaaminen kielletty” -nootti nimittäin johti kämmenen ja naaman väistämättömään, tosin vertauskuvalliseen kohtaamiseen minulla yhtä lailla kuin epäilemättä monilla muillakin anime-ihmisillä.

Tuli jälkikäteen siis mieleeni, että kunnon cosplay-puvun tai muun ernuiluasustuksen puuttuessa olisi pitänyt käydä ostamassa laukku ja vaatteet täyteen  animepinssejä, tulostaa laukkuun isoja L-kuvia ja napata läpinäkyvään muovipussiin vielä hyllystä kasa poikarakkausmangaa ja näillä varustuksilla lampsia samaan tyyliin kuorrutetun toverin kanssa scifiloungeen juttelemaan mahdollisimman syväluotaavasti ja vertailevasti vaikka scifi-kirjallisuuden, -television, -nettifiktion ja -animen konventioista ja tutkailemaan niitä näytillä olleita spefiteoksia. Sitten olisi katsottu, potkivatko vihaiset scifisedät scifistä puhuvat animutytöt ulos ja kuinka nopeasti, mulkoilevatko vihaisina, hyväksyvätkö joukkoonsa vai miten reagoivat.

Ymmärrän kyllä, että scifistejä ärsyttää, kun animehengarit tunkevat joka paikkaan ja syövät koko heidän asiallisen coninsa. Loungen kielto on vain – vaikka kuinka olisi osaksi leikkimielinen – minulle viimeinen todiste siitä, etteivät Animecon ja Finncon kuulu yhteisestä tapahtumapaikasta ja -ajasta huolimatta samaan conikokonaisuuteen muuten kuin nimellisesti, eivätkä ne jaksa edes yrittää enää. Syy ei tietenkään ole yksin scifistien, vaan animisteilla on vähintään yhtä suuri osuus kuilun kasvattamisessa. Scifiloungen kieltokyltti vain pukee asian sanoiksi masentavan yksiselitteisesti.

Itse juoksen coneissa ensisijaisesti ohjelman perässä ja hengaan kuvaamassa cosseja vain silloin, kun kiinnostavien ohjelmien välille sattuu tauko. Anime- ja Finnconissa olen perinteisesti valinnut puheohjelmat melko tasaisesti, koska spefipuolelta löytyy aina mukavasti laatuaiheita. Taidan peräti kuulua siihen ilmeisesti suhteellisen pieneen joukkoon, joka käy molemmissa coneissa, ei vain Animeconissa tai vain Finnconissa. Siksi tapahtumien riitautunut rinnakkaiselo surettaa kovasti. Ensi vuonna tätä ranttia ei onneksi tarvita.

8 vastausta aiheeseen “Non-conraportti”

”Loungen kielto on vain – vaikka kuinka olisi osaksi leikimielinen – minulle viimeinen todiste siitä, etteivät Animecon ja Finncon kuulu yhteisestä tapahtumapaikasta ja -ajasta huolimatta samaan conikokonaisuuteen muuten kuin nimellisesti, eivätkä ne jaksa edes yrittää enää. – – Scifiloungen kieltokyltti vain pukee asian sanoiksi masentavan yksiselitteisesti.”

Voisikohan sitä paremmin sanoa.

Itse keskustelin asiasta Finncon-Animecon 2011:n pääjärjestäjän kanssa ja totesin, että tämä on ehkä ”hieman” syrjivältä vaikuttava käytäntö. Ja mitä ko. henkilö vastasi? ”No, laitetaan sitten animeloungen puolelle kyltti ’scifihengaus kielletty'” -_-;; Hienosti meni pointti täysin ohi!

Finncon-Animeconin suurin ongelma on kohderyhmän puute. Scifi – animetapahtuma VOISI toimia, mutta tällöin sen kohderyhmän pitäisi olla ”scifiä ja animea harrastavat ihmiset (ja joku ikäryhmä)”. Tällä hetkellä Finncon-Animeconin kohderyhmäT ovat ”scifiharrastajat ja animeharrastajat” – mikä ei toimi, paitsi jos SATTUMALTA kuuluu siihen vähemmistöön joka diggaa molemmista ja sietää molempien ryhmien puutteita.

Kuten yksi ystäväni totesi, ”Minä tulen molempiin tapahtumiin – Finnconiin katsomaan ohjelmaa, Animeconiin tapaamaan ihmisiä. Animeconin ohjelma ei voisi vähempää kiinnostaa mutta ne scifistit ovat niin vitunmoisia nörttejä ettei niiden kanssa tahdo viettää aikaa.”

Noh, toivotaan että tapahtumat todellakin eroavat täysin vuoden 2011 jälkeen ja/tai että Animecon jää unholaan (Toivotaan myös, että HTML-tagit toimivat).

Rehellisesti sanoen en huomannut mitään loungeja lainkaan (minne ne oli piilotettu? O.o), mutta tuntuu aika järkyttävältä ruveta jakamaan convieraita kahteen eri leiriin noin kylmästi. Etenkin kun kukaan ei tosiaan tunnu tietävän, mitä ”animehengaaminen” tarkalleen ottaen on, mitä se kattaa ja miksi se pitäisi ylipäänsä kieltää scifiloungessa [tai miksi me edes tarvitsemme erilliset scifi- ja animelounget. Jos tilan takia jakamista täytyy tehdä, sitä ei silti tarvitse automaattisesti tehdä genrerajoja noudattaen (scifianimea, onko sitä? Julkaistaanko scifiä sarjakuvamuodossa tai animaatioina?)]. Finnconin ja Animeconin kohderyhmien välillä on mielestäni jo muutenkin niin iso kuilu, ettei sitä tarvitsisi enää keinotekoisesti ruveta kasvattamaan.

Olen melkein pahoillani, että et maininnut tästä Animeconissa. Myönnä pois – se olisi ollut mitä täydellisin paikka sille räntille siitä, miten kirjoittamani fiktio on aikojen kuluessa siirtynyt high fantasystä urban fantasyyn ja scifiin… xP Olisin saattanut (ehkä) jopa suostua näyttäytymään sen L-kuvan kanssa.

PS. Liittyen otsikkoon… Haluatko oikeasti, että raporttisi vaikuttaa olevan non-conista eikä että kyseessä on pseudoraportti conista? Siinä on pieni, mutta oleellinen ero… -.-’

Jospa animehengaus ei tosiaan tarkoitakaan pukeutumista vaan puheenaiheita? Saisiko ”Vain animehengaajille” -kyltillä varustetussa huoneessa keskustelu eksyä muihin aiheisiin kuin animeen, esimerkiksi Salkkareiden viime jaksoon, vai onko silloin tavishengari joka heitetään kylmästi huoneesta ulos?

Olen aika huono ostelemaan coneista mitään, mutta Animeconista sain kotiinviemisiä. En olisi välttämättä uskonut, jos joku olisi tullut etukäteen kertomaan minulle niiden olevan scifistien pöydiltä. Animefanius ei sulje automaattisesti pois kiinnostusta muihin maailman ilmiöihin. Esimerkiksi scifi-pöydillä myydyt Houkutus/Twilight-sarjaan liittyvät pinssit koristivat conin kuluessa lukuisten animehengareiksi laskemieni tyyppien laukkuja ja vaatteita.

niidel: Kyllä sen voisi paremmin sanoa, nimittäin korjaamalla alkeellisen typon. -_-”

Animeconin mahdollisen syrjäänheivauksen jälkivaikutuksia olisikin siistiä päästä todistamaan. Tuskinpa Finncon vapautuisi täysin cosplay-vitsauksestaan ainakaan ihan heti, ja melkein veikkaisin, että esimerkiksi copicceja myytäisiin tapahtumassa edelleen. Samoin Fantasiapelit tuskin lopettaisi mangan ja Filmifriikki animen roudaamista tapahtumaan, vaikkei se ainakaan nimellisesti olisi enää ANIMEcon.

Ja hienoa, että järkkäreillä on ehdottaa syrjintää tasapuolistavia ratkaisuja… Jos animehengaus nähdään pääjärjestäjäpuolella (joka siis tietenkin on Finncon-puoli) conin syöpänä ja scifihengaus terveinä soluina niin ei ihme, että tapahtumien yhteiselo vetelee viimeisiään.

Dene: Scifilounge oli siellä, mistä mentiin Inhottavaansaliin (Valamo taisi olla) ja animelounge taas siellä narikkakellarissa Pannuhallin alla. (Ehkä scifianime ei scifistien mielestä ole animea vaan scifiä?)

Katsotaan, jos muistetaan sitten kahden vuoden päästä vetää ne animenkäryiset scififestit scifiloungessa. Ajattelin muuten juuri tuota mainitsemaasi keskustelunpätkää postausta kirjoittaessani. <3

Joo, se otsikko on muka-näppärä sanaleikki :D

Salamakissa: Niinpä, animehörhötkään eivät toimi täysin suoraputkiajattelulla.

Sitä paitsi missä oli ernulounge? Iso osa conittajistahan on porukkaa, joka ei pahemmin välitä animesta sen enempää kuin scifistä, vaan juttelee mieluummin ompelusta tai musiikista tai muista aiheista, vaikka yksilöt pukeutumisen puolesta sekoittuvatkin scifisetien silmissä animisteihin. Heillekin pitäisi luonnollisesti järjestää oma hengaustila, koska he eivät ole edes syöpäsoluja vaan jotain ihan ylimääräistä paisetta, jota animeihmiset eivät tietenkään halua hienoa coniaan loisimaan. Jos lähdetään rotuerottelua tekemään, niin tehtäisiin se sitten edes kunnolla, että mekin saisimme syrjiä jotakuta. (Tämä logiikka on niin reikäistä, että Aristoteles itkisi.)

Joku sanoi jossain joskus, että ainakin hänelle se että tapahtamat järjestetään yhdessä tarkoittaa sitä että ne kaikki kiinnostavat ohjelmat ovat aina päällekkäin… ja jos sitä ajattelee noin, niin erilliset conithan tarkoittavat molempien harrastajalle enemmän tapahtumia joissa käydä. (Sellaisessa teoreettisessa tilanteessa, että Animecon muka jotenkin maagisesti irtautuisi ihan itsestään.)

Toisaalta tekisi melkein mieli käydä ensi vuoden Finnconissakin katselemassa miltä se tulee näyttämään. Nimihän niitä kävijöitä loppujen lopuksi houkuttelee, joten jos vain kylmästi sanotaan ”Animeconia ei ole” niin luulisi sen vaikuttavan edes jotenkin…

Tiedä häntä myyjäpuolesta sitten. Fantsuhan aikoinaan sanoi että jos conit järjestettäisiin eri paikoissa samaan aikaan niin päätös siitä kumpaan taloudellisesti kannattaisi tulla olisi hyvin helppo, mutta tiedä sitten Finnconista enää yksinään…

Ai ensi vuonna pidetään yksinäinen Finncon? Luulin, että molemmat pitäisivät tauon kuten 2005 (seuraavaksi joku kertoo, että Finncon pidettiin silloinkin…). Pitääpä katsoa, josko pääsisi paikalle rahtautumaan.

Varmastikaan porukkaa ei coniudu silloin läheskään yhtä paljon, mutta jos koko con menee ilman ainuttakaan cosplaytä niin lupaan olla yllättynyt. Mutta Fantsun hyllyiltä löytyy mangan lisäksi sen verran paljon muutakin aiheeseen liittyvää että tuskinpa kööri jättää Finnconiin tulematta. Kuulostaa minusta kyllä epätodennäköiseltä, että Finnconia ja Animeconia lähdettäisiin järjestämään tieten tahtoen eri paikoissa samaan aikaan, jos/kun ne päätyvät viimein avioeroon.

Itse kävin sunnuntaina scifiloungessa piipahtamassa, ja yllätyin aika tavalla kun lattialla istui ainakin yksi kpl Hikaru no Go -cossaajia pelaamassa gota. Eikä kukaan ollut kyseistä cossajaa uloskaan potkimassa, vaikka lounge tosin myös kumisi tyhjyyttään eli siellä tuskin oli ketään jota se olisi edes kiinnostanut.

Mitä scifisetien ja animuteinien välisiin eroihin tulee, niin eivät ne taida loppupeleissä niin valtaisan suuria kuitenkaan olla. Scifisetä tapaa conin tiimoilla kavereitaan läheisessä baarissa, animeteini puolestaan hoitaa kaveriensa moikkaamisen läheisessä puistossa. Kummatkin ryhmät siis tulevat näennäisesti coniin vaikka suurimman osan ajasta chillaavatkin sitten jossain ihan muualla. :D

Hoo, toivottavasti he suorittivat tuota minun kokeiluani eivätkä vain missanneet animehengauskieltoa.

Ja niinhän se on, että loppujen lopuksi jokainen, joka rakastaa kiinnostuksenkohteitaan, on iästä, sukupuolesta, ärtyneisyydestä ja muista henkilöön liittyvistä ominaisuuksista riippumatta sisimmältään fanityttö. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *