Kategoriat
Analyysi Anime Hahmot

Valokeilassa: Haruhi Fujioka

Intropostaus
Olen altistunut Ouran High School Host Clubille vain animen muodossa, joten höpötän vain animeinkarnaatiosta.

Kun tuolla johdatuspostauksessa mainitsin, ettei kukaan nyt haaremisarjan keskushenkilöä suosikkihahmokseen julista, niin pitääkin heti aloittaa juuri sellaisesta. Haruhissa on kuitenkin onneksi enemmän vääntöä kuin monien muiden vastaavien sarjojen ympärilleen kosijaehdokkaita keräävässä keskivertonyhverössä, vaikka hän monesti tuntuukin jäävän Host Clubin poikien varjoon siitäkin huolimatta, että ownaa heitä säännöllisesti.

Omnomnom

Omnomnom.

Kuka siis? Stipendillä ökylukioon päässyt tavistyttö Haruhi rikkoo koulun naistennaurattajaklubin arvokkaan vaasin ja joutuu työskentelemään hurmurimiehenä kerhon bishiekaartin kanssa korvaukseksi.

1. Persoonallisuus

Haruhin piittaamattomuus sukupuolensa aiheuttamista odotuksista käy selväksi heti sarjan ensimmäisessä jaksossa, jossa hänet voisi ulkonäkönsä puolesta sekoittaa erääseen tunnettuun arpiotsaiseen velhokoululaiseen.

Hän ei kävele ympäriinsä nuhjuisessa villapaidassa ja tukka sekaisin sarjan alussa sen takia, ettei viihtyisi siisteiksi katsotuissa ulkoasuissa tai ei osaisi pitää huolta itsestään (yläasteellahan hän näyttää täysin normaalilta ja siistiltä koulutytöltä), vaan hänellä ei lukiossa yksinkertaisesti ole ollut aikaa, jaksamusta tai kiinnostusta huolehtia ulkonäöstään, ennen kuin se käy Host Clubiin liittymisen myötä tarpeelliseksi. Silloinkaan hän ei koe minkäänlaista epämukavuutta ja angstia poikana esiintymisestä, toisin kuin niin monet muut käänteis-ansat. Hän siis todellakin viis veisaa siitä, miltä näyttää ja mitä muut ihmiset ajattelevat hänestä. Tähän liittyen hän ei ole kovinkaan itsetietoinen eikä missään nimessä hormonien taistelutanner. Ei ongelmia poikana esiintymisessä, ei ongelmia tyttönä esiintymisessä, ei ongelmia siinä, että hänellä on suuri naispuolinen ihailijakaarti, ei ongelmia siitä, että hänellä on suuri miespuolinen ihailijakaarti. Hän ei edes muuta käytöstään tai ääntään lainkaan poikana esiintyessään. Hän tuntuukin olevan erittäin sinut itsensä kanssa, mikä on harvinaisen kypsää shoujosankarittarelle.

Haruhi on luonteeltaan enemmän tarkkailija ja kommentoija kuin toimijasielu, toisin kuin monet muut Host Clubin jäsenistä. Hänen kylmäpäisyytensa ja rikkaiden nuorten eliittikoulussa harvinainen maalaisjärkensä ja kykenevyytensä normaaliin, liioittelemattomaan kanssakäymiseen ihmisten kanssa kuitenkin nostavat hänet hetkessä Host Clubin asiakkaiden kuin myös jäsenien suosikiksi. Toisin kuin muut jäsenet, hän ei turvaudu jatkuvaan esiintymiseen asiakkaita houkutellakseen, vaan hän vain on oma luonnollinen itsensä, mikä selittänee hänen menestystään ja tekee hänestä myös loistavan uskotun, kun muilla jäsenillä on huolia ja ongelmia. Ouranin lukion kaltaisessa ADHD-ympäristössä hänen läsnäolonsa huomataan äärettömän rauhoittavaksi ja virkistäväksi kaiken snobibrassailun keskellä. Ei siis ihme, että hänestä tulee niin suosittu heti, kun hänet siistitään ja nostetaan esille.

Hän ei ole lainkaan vaikuttunut tai otettu siitä, että on päässyt niin lähelle Ouranin omia Hunkseja. Heidän vetovoimansa, joka hurmaa perustytön sekunnin murto-osassa ei tehoa käytännölliseen ja määrätietoiseen Haruhiin lainkaan. Poikien kanssa hengailu tulee hänelle aivan luonnostaan ja ongelmitta, eikä hän edes näe näiden yrityksiä feminisoida itseään tai välitä niistä, vaan jättää pöhköilyt monesti omaan arvoonsa. Näin hän tulee asettaneeksi itsensä samalle tasolle näiden kanssa sen sijaan että muiden tyttöjen tavoin ihailisi näitä jostain alaviistosta.

Hän katseleekin rikkaiden lapsosten touhuja joskus jopa hieman nenänvarttaan pitkin, eikä suinkaan aiheetta. Onhan se juu ihan söpöä ja huvittavaa, kun omassa yksityispurkissaan elävät hopealusikka suussa syntyneet lapsoset suhtautuvat muuhun maailmaan lapsenomaisella innostuksella ja hyvää tarkoittavalla alentuvuudella kuin eksoottiseen ja tuntemattomaan, mutta silti selvästi alempiarvoiseen todellisuuteen. Normaalien tulorajojen puitteissa elävän ihmisen silmään tällainen realiteettivapaa käyttäytyminen tuntuu kuitenkin luonnollisesti hölmöltä ja lapselliselta. Tarvittaessa kovaluontoinenkin Haruhi pystyy toki pistämään kerhobimbot kuriin. Hän ei ole henkilö, joka jäisi näkymättä ja kuulumatta silloin, kun pojat alkavat käydä liian kovilla kierroksilla.

haruhitwitch

Bitch, plz.

Hän ei kuitenkaan ole katkera, vaan osa hänen ”rahvaanomaisesta” charmistaan muodostuu siitä, että hän kykenee lievästä ärsytyksestään huolimatta ymmärtämään Host Clubin jäsenien hyvän tarkoituksen näiden pyörittämän show’n alta ja hyväksyy nämä sekä kaikki muutkin ihmiset ilman tarpeettomia ennakkoluuloja. Tämä on vain ymmärrettävää, kun oma isä on crossdressaava okama, joten Haruhin kasvuympäristö tuskin on ollut äärettömän umpimielinen.

2. Hahmonkehitys

Käänteishaaremisarjan päähenkilönä Haruhilta ei ehkä ole viisasta lähteä odottamaan mitään käänteentekevää hahmonkehitystä, sillä haaremikeskukset tuntuvat harvemmin saavan hirveästi muutokseen tähtäävää huomiota. Haruhi toimii pikemminkin katalyyttinä muiden henkilöiden kehitykselle ja vaikuttaa ehdottomasti enemmän kerhon muihin jäseniin kuin mitä nämä ja muut tapahtumat vaikuttavat häneen.

Silti Haruhissakin on nähtävissä eräs silmiinpistävä, muttei pelkästään pinnallinen muutoskulku:

Yläasteella hän on tosiaan aivan tavallisen näköinen koulutyttö. Lukioon siirtyessään hän kuitenkin leikkaa hiuksensa ja opiskelu- sun muut kiireet ottavat etusijan ulkonäön hoidosta. Tällöin hän on myös hyvin yksin koulussa, jossa tuntee itsensä ainoana vaatimattomissa oloissa elävänä oppilaana ulkopuoliseksi ja eristäytyy opiskelunsa lomaan, kun koko muu koulu tuntuisi vain pitävän hauskaa vanhempien varoilla.

Vaikka ylempänä sanoinkin, että hän hyväksyy Ouranin oppilaat näiden puutteista huolimatta, eikä ole katkera, hän ei lukiouransa alussa vaikuta edes kiinnostuneelta tutustumaan ympärillä pyöriviin hemmoteltuihin draamapalleroihin. Hän kulkee Ouranin koulussa omassa pikku kuplassaan ja antaa muun laitoksen hyrrätä vinksahtaneeseen tyyliinsä. Kyse ei kuitenkaan ole edelleenkään katkeruudesta tai vihamieliyydestä, vaan ensisijaisesti elinmaailmojen välisestä kuilusta sekä siitä, että Haruhi todellakin on ensisijaisesti tarkkailijapersoona, eikä aktiivinen toimija.

Vaatii siis Ouranin poikien varsin päällekäyvän aloitteen ja jopa pakotteen, jotta saadaan puhkaistua Haruhin yksityinen kupla ja integroitua tyttö muun koulun arkeen. Hitachiinin kaksosten make-overin jälkeen Haruhi on ulkoisesti kuin uusi ihminen, mutta Host Clubin jäsenten Haruhille uhraama valtava huomiomäärä ei välttämättä niinkään synnytä hänessä uutta ja sosiaalisempaa minää, vaan pikemminkin saattaa vain tuoda esille hänen kuplaansa piiloon jääneen loistavan ja pidetyn seuraihmisen.

Joka tapauksessa, vaikka sisäinen muutos ei olisi mullistava, Haruhin status koulussa muuttuu valtavasti ja avaa uusia näkymiä hänen persoonallisuuteensa. Lisäksi hänen ystävyyssuhteensa ja luottamuksensa kerhon jäseniin syventyy sarjan edetessä melko huomaamattomasti, mutta varmasti.

3. Sympaattisuus

Kuinka voisinkaan olla rakastamatta naista, joka jättää kylmän kyynisesti perinteisen japanilaisen tyttösihanteen huomiotta ja kokee itselleen tärkeäksi asioita, jotka eivät liity suoraan ihastumisiin ja nättipoikien ihkuttamiseen?  Haruhi on älyttömän harvinainen jalokivi japanilaisen viihteen naishahmoja vaivaavan miehiä miellyttämään pyrkivän kulttuuri-ihanne-epidemian runnomassa animangahegemoniassa. Muutenkin lisäplussaa tulee crossdressaamisesta ja yleisestä sukupuoli- ja roolisekoittelusta.

Lisäksi Haruhi on akateemisesti älykäs, mikä on mielestäni valitettavan harvinainen piirre fiktiivisissä henkilöissä. Liian usein, vaikka henkilö kuvattaisikin menestyväksi opiskelijaksi, tämä piirre negatoidaan asettamalla raukalle jokin täysin epärealistinen suloisuuspiirre, mistä seuraa normaalisti elämässä pärjäämätön täysi imbesillinero, joka vain jostakin selittämättömästä ja järjenvastaisesta syystä saa täydet pisteet jokaisesta kokeesta. Haruhi on älykäs liioittelemattomalla tavalla, ilman tällaista raivostuttavaa väkisinsöpöistämistä hahmon tuomiseksi lähemmäs yleisöä.

Pidän myös valtavasti Deadpan Snarker –hahmoista, joista Haruhi on mallikas esimerkki. Hänen ilmeetön ja osittain epähuomiossa päälle jäänyt sarkastisuutensa luo upean kontrastin muiden hahmojen vetämään non-stop-spektaakkeliin. Samaistumisen aihetta löydän saman tien siitä, että hän vaikuttaa välillä autuaan tietämättömältä brutaalin rehellisten sanojensa ja tekojensa vaikutuksesta muihin ihmisiin, itsessä kun on vähän samaa vikaa. Kaikesta huolimatta hän osaa lisäksi olla myös iloinen ja hymyillä todella valloittavasti ja aidosti.

4. Hahmodesign

Ensinnäkin tuo hymy vie jalat altani.

Muutenkin lyhyillä, siististi, mutta melko tavanomaisesti leikatuilla ruskeilla hiuksillaan ja ruskeilla silmillään Haruhi antaa täysin todenmukaisen kuvan siitä hyvin normaalista ja jalat maassa kulkevasta henkilöstä, joka hän onkin. Hänessä ei ole mitään erityisen huomiota herättävää, toisin kuin kaikissa muissa kerhon jäsenissä, mikä korostaa hahmon juuria ja luonnetta osuvasti, samoin kuin hänen erilaisuuttaan muihin jäseniin nähden. Hän näyttää Host Club –moodissaan varsin miellyttävältä henkilöltä, jolle olisi kiva mennä juttelemaan ihan livenäkin, sillä hänen maanläheinen ulkomuotonsa ei ota etäisyyttä ”tavallisiin ihmisiin”, toisin kuin monet näyttävämmät designit.

Sanoisinkin Haruhin hahmosuunnittelua miellyttävän onnistuneeksi. Kaikki ylimääräinen näyttävyys epäilemättä pilaisi hahmon antaman vaikutelman. Sarjan yleinen visuaalinen tyyli on muutenkin äärimmäisen mukavaa ja helppoa katsottavaa, mikä heijastuu Haruhiin yhtä lailla kuin muihin henkilöihin. Pidän lisäksi enemmän animen hieman virtaviivaisemmasta ja siistimmästä tyylistä kuin mangan pikkuisen vähemmän hienostuneesta mallista.

Olenko muuten ainoa, jonka mielestä Haruhin poikakampaus on sekä söpömpi että tyylikäämpi kuin yläasteen tyttökampaus ja sarjan aikana käytetyt peruukit? Pitkät hiukset eivät jotenkin tunnu istuvan Haruhin melko androgyyniin vartalonmalliin, ja lisäksi ilman suoraksi leikattua otsatukkaa hänen hiuksensa kaartuvat nätisti. Sitä paitsi siinä missä Ouranin poikien univormu on tyylikäs kuin mikä, tytöillä on… öh… haaleankeltaiset leningit… joissa on muhvihihat?

haruhiseifuku

Kumman valitsisit?

5. Roolitus

Haruhin rooli sarjassa on erittäin simppeli, mutta toimiva. Käänteishaareminsa keskushahmona hän auttaa muuta hahmokaartia setvimään henkilökohtaisia ongelmia, tarkkailee näiden eksentrisyyttä hieman ulkopuolisena, saa tietyn pääasiallisen love interestin ja muuta suhteellisen perinteistä. Rooliltaan hän ei siis ole siitä aivan kekseliäimmästä päästä, mutta ainakin tekijät tietävät, mitä tekevät hänellä.

Itse asiassa se, että niin erikoista animenaista hyödynnetään niin tottumusten mukaan synnyttää nättiä kontrastia lopputulokseen, joka on samaan aikaan pidettävän turvallinen ja virkistävän erilainen. Erityistä plussaa tulee siitä, että sukupuoliroolihämmennys on maltettu jättää täysin pois, yleensä pojasta menevät koulutytöt kun tykkäävät käyttää puolet kohtauksistaan asian angstaamiseen. Lisäksi Haruhi on erinomainen kommentti kaunispoikien perään aivottomasti kuolaavista fanitytöistä, joita kaikki muut sarjan naishahmot edustavat. En pidä fanityttöefektistä, joten nautin näiden sieluparkojen parodioinnista, jota korostetaan asettamalla sarjan tähdeksi tyttö, joka ei ole moksiskaan nättipojista ympärillään.

Haruhin hahmon fiksuutta perinteisesti toimivan roolin kannalta tuo esiin oivaltavasti se, että Host Clubin pojat pyrkivät jatkuvasti suojelemaan häntä ja elättelevät jakso toisensa perään kuvitelmiaan hyvin tyttömäisestä ja yksiselitteisen suloisesta Haruhista, ja aina todellinen Haruhi iskee nämä unelmat säpäleiksi olemalla kaikkea muuta kuin perinteinen söpö ja avulias sidekick-tyttönen – jopa silloin, kun joutuu toimittamaan neito pulassa -roolia. Parhaiten mieleen jäänyt esimerkki lienee jakso, jossa Tamaki rientää pelastamaan häntä tyttökoulun näytelmästä ja hän hyppää tämän syliin – hirveän nätti ja sohjoinen ritari valkoisen hevosen selässä -kohtaus, ellei Haruhin epäviehko laskeutuminen runtelisi Tamakista ilmoja pihalle. Kerrankin todellisuus iskee animeblondia päähän oikein kunnolla.

Outoa, sohjolandian fysiikan lakien mukaan sen olisi pitänyt onnistua…

Suurin ongelma Haruhissa on mielestäni hänen voimakas ukkosenpelkonsa. Se tuntuu muuten niin kokonaisen hahmon päälle liimatulta ominaisuudelta, jonka tarkoitus on lähinnä romanttisten tilanteiden luominen, kun pojat pääsevät lohduttamaan kauhuissaan nurkassa värisevää sarkastisen ja järkevän kuorensa tiputtanutta herkkää tyttöä. Ukkosenpelko häiritsee minua lähinnä sen takia, että siitä on paisutettu täysin rampauttava kokemus. Näin luultavasti vastapooliksi sille, että Haruhi on muuten mielentilaltaan niin järkkymätön ja luonteeltaan kovin epäherkkä, mikä tekee hänestä tekijän kannalta hankalahkon shoujosankarittaren. Mielestäni Haruhin persoonaan sopisi paremmin hieman vähemmän paisuteltu ukkosenpelko, johon liittyisi selvää ahdistusta ja jopa lievää paniikkia, mutta joka ei aiheuttaisi niin totaalista lamautumista.

———-

Viihdytä minua kertomalla mielipiteesi Haruhista?

5 vastausta aiheeseen “Valokeilassa: Haruhi Fujioka”

Haruhi erottuu kieltämättä edukseen shoujopäähenkilöiden massasta nimenomaan tuon järkevyytensä ja jalat maassa-asenteensa takia.

Tosi kiva blogi muuten! Mukava lukea hyvin kirjoitettuja juttuja kiinnostavasta aiheesta.

Haruhi tosiaan on yksi parhaimmista naispäähenkilöistä mitä animeissa on. Maailma kaipaa lisää naishahmoja, jotka eivät ole koko ajan pillittämässä ja kuolaamassa ihanien bishieiden perään. Oikein hyvä artikkeli Haruhista, juuri tuollainen hän on!

Jepjep. On vain vähän sääli, että fanikannan keskuudessa tuntuisi joskus siltä, että sarjan eksentriset ja kärjistetymmät bishit keräävät niin paljon huomiota itseensä, että Haruhin upeus meinaa jäädä kaiken kohkauksen alle.

[…] Ragetetaan nyt vaikka ensin alta pois se sama itku, jonka kävin läpi jo ensikatsaustekstissäni: Chizuru Yukimura on superhyödytön ja kertakaikkisen persoonaton käänteishaaremin keskushahmo. Minunlaiseni positiivisesti ajatteleva viaton sieluparka olisi mielessään melkein kuvitellut, että hahmon hajuttomuudelle ja mauttomuudellekin täytyisi lopulta löytyä jokinlainen raja, mutta Chizuru todistaa surukseni toisin. Muuten jättäisinkin hänet jokseenkin rauhaan ja olisin kuin häntä ja hänen tyhmänhyveellistä, lampisilmät ammollaan mollottavaa mukaluonnettaan ei olisikaan, mutta hänen ulkoinen yhdennäköisyytensä ja roolinsa yhteneväisyys suuren suosikkini Ouranin pragmaattisen ja skeptisen Haruhin kanssa saa minut näkemään punaista. Chizuru on varsinainen anti-Haruhi, ja ottaen huomioon, kuinka paljon jumaloin Haruhia… […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *