Kategoriat
Länsiviihde Tapahtumat

R&A 2010: Tiistai 21.9.

Aranan R&A-ohjelma 2010:

pe 17.9. Brotherhood
la 18.9. Love Exposure
su 19.9. Evangelion, The Secret of Kells, Burlesque Undressed
ti 21.9. The Housemaid
ke 22.9. The Illusionist, Heartbeats
pe 24.9. L.A. Zombie
la 25.9. Summer Wars
su 26.9. Raavan

The Housemaid (Hanyo)

Vaikken tästä pätkästä ehkä yhtä paljon pitänytkään kuin joistain aikaisemmista, nimeäisin sen kuitenkin tähän mennessä vaikuttavimmaksi leffaksi näillä festareilla. Toteutus pysyy tekijöidensä hyppysissä varsin esimerkillisesti, eikä hallittuna loppuun asti säilyvästä kokonaisuudesta sojota irtosuortuvia. Kaikki ainekset vaivihkaisen ahdistavista musiikeista aina yllättävään loppuratkaisuun ja hyisen karmivaan, kuin kauhuleffasta lainattuun epilogikohtaukseen saakka istuvat lopputuotteeseen täydellisesti.

Housemaid pyörii lähes täysin hahmojensa varassa, jotka taas muodostavat hiuksenhienon ja yhä räjähdysherkemmäksi haurastuvan perheidyllin rikkaan perheen ja palvelusväen muodostamassa omassa pikku maailmassa. Kaikki hahmot vaikuttavat aluksi arkkityypeiltä, mutta väistävät hahmokliseensa lopulta näppärästi, tai ainakin saavat kunnon taustoitusta ja kunnioittavaa kohtelua, jopa kapuloita rattaisiin pistävä ikävä anoppi. Erityisen tuoreelta tuntui päähenkilön virkaa toimittava kiltti kotiapulainen Eun-yi, joka paljastuu eläväisemmäksi, kovapäisemmäksi ja vähemmän viattomaksi kuin olisi voinut odottaa. Suosikeikseni hahmopuolelta nousivat kuitenkin yrmeydestään huolimatta sympaattinen taloudenhoitajatäti Cho ja isäntäparin pikkuvanha, mutta silti lapsekkaassa suorapuheisuudessaan uskottava tytär Nami.

Elokuvan kylmyys ja objektiivisuus tekivät vaikutuksen sikäli, ettei edes Eun-yistä maalata maahan potkittua uhria, vaikka kyse on on kotiapulaisesta, jolla on vastassaan talon rikkaat naiset. Tästä toki myös seuraa, ettei leffa päästä katsojaa kovin lähelle itseään. Toisaalta virkistävältä vaihtelulta tuntui sekin, että kerrankin vastaan tulee elokuva, joka yrittää aivan tietoisesti välttää yleisön emotionaalista manipuloimista.

————————–

Hintansa väärti? Elokuva itsessään ehdottomasti, mutta omaa ja kummastuneesta päiden kääntelystä päätellen monien muidenkin katselukokemusta häiritsi salin takaosassa himmeästi seinän läpi kuuluva televisiolähetys, Maikkarin uutistunnari kun ei oikein sointunut painostavan hiljaisten kohtausten taustalle.

2 vastausta aiheeseen “R&A 2010: Tiistai 21.9.”

Ensin ikävät asiat: seuraavassa lauseessa lienee kirjoitusvirhe. ”– ettei edes Eun-yistä maalta maahan potkittua uhria, vaikka kyse on on kotiapulaisesta, –” Sen pitäisi kai olla ”maalata”?

Sitten pelottavat asiat: koin pienen valaistumisen sitä seuraavan lauseen kohdalla. ”Tästä toki myös seuraa, ettei leffa päästä katsojaa kovin lähelle itseään.” Tajusin juuri jotain syvällistä, joka saattaa muuttaa tai saattaa olla muuttamatta tavan, jolla katson kirjallisuutta. Kiitos. Valmistaudu pitkään odotukseen, sillä tarvitsen aikaa tämän miettimiseen. Mutta ehdottomasti: Kiitos.

Sä olet niin ärsyttävä. <3

(typo fix’d)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *