Vaikka joulu ei olekaan vielä aivan ovella, alkavat Linkin joulukalenterivalmistelut kohta, jotta saan tänäkin vuonna toteutettua perinteisen kalenterini. Kahtena viime vuonna olen käynyt läpi Disneyn animaatioiden musikaalikohtauksia ja parisuhdedynamiikkoja, ja nyt pitäisi löytää uusi näkökulma fiktioautisminkäryiseen joulunviettoon. Jätän taas lukijakuntani päätöksen varaan, mistä aiheesta tulen höpisemään koko joulukuun, sillä mielessä on jälleen muutamakin omasta vinkkelistäni äärimmäisen kiintoisa näkökulma, joista en osaa valita mieluisinta.
Sivupalkista löytyvät edellisvuosien joulukalenterikoonnit, joita voi vilkuilla, jos konsepti ei ole tuttu. Alla olevassa pollissa voit seuraavan viikon ajan ensi torstain 13.10. puoleenpäivään mennessä äänestää suosikkivaihtoehtoasi, ja eniten ääniä saaneesta tulee vuoden 2011 joulukalenteriaiheeni.
Vaihtoehto 1: Päheimmät pahikset. Viime vuonna toisiksi eniten ääniä saanut aihe uusintakierroksella, koska olen aina valmis pohtimaan potentiaalista pahismateriaalia, tuota fiktion ikiaikaista suolaa. Kuten mainitsin jo viime vuoden äänestyksen yhteydessä, kalenterin pääkysymyksenasettelu pyörisi sen ympärillä, missä pahiksen raja kulkee ja mikä tekee hahmosta sellaisen pahiksen, jota yleisö kykenee arvostamaan.
Vaihtoehto 2: Vinkeimmät visuaaliset tyylit. Toisaalta viime vuoden kalenterissa oli selkeä hahmofokus, joten tänä vuonna voisi olla hauskaa kokeilla jotain uutta ja tuoretta. Visuaalisuus on minulle äärimmäisen tärkeä osa fiktiota, mutta en ole blogissa pahemmin kirjoitellut siitä, miten niin mangan ja animen kuin länsimaistenkin sarjojen ja tietenkin myös live action -tuotantojen ulkonäölliset seikat toimivat välineinä maailman, hahmojen ja tunnelman rakennuksessa sekä tietysti tarinan kuljetuksessa. Tarkoituksena ei olisi niinkään pohtia visuaalisuutta itsenäisenä tekijänä, vaan sen merkitystä koko teokselle.
Vaihtoehto 3: Häikäisevimmät hahmodesignit. Tämä vaihtoehto yhdistää hahmofokuksen ja visuaalisen fokuksen. Designit toki kuuluvat yhtenä olennaisena osa-alueena jälkimmäiseen, mutta tässä vaihtoehdossa pohtisin aihetta kohdistetummin, kun taas visuaalisten tyylien tarkastelu käsittäisi laajemman kokonaisuuden. Hahmosuunnittelu jää usein melko itsestäänselvyydeksi, josta on helppo muodostaa mielipide, mutta johon harvemmin kiinnitetään syvempää huomiota. Vaikken tietenkään ole jättämässä pinnallista ihkutusta täysin sivurooliin, ensisijaisena tavoitteena olisi tässäkin tutkailla hahmojen ulkonäöllisten seikkojen merkitystä nimenomaan niiden kontekstissa eli suhteessa kulloinkin suurennuslasin alle pääsevään hahmoon tai hahmoryhmään.
[poll id=”4″]
2 vastausta aiheeseen “Äänestä kalenteriaihetta!”
[…] muistakaahan äänestää joulukalenteriaihetta torstaihin […]
[…] (edelliset kaksi löytyvät kokonaisuudessaan sivupalkista). Tällä kertaa tähtäimessä on viimekuisen pollin tuloksien mukaan mietiskellä hahmosuunnittelun saloja. Kiitos jälleen kaikille […]