Kategoriat
Arvostelu Musiikki

AMV: Who Needs A King? (Death Note)

Animemusiikkivideot saavat aivan liian vähän rakkautta animeblogittajien keskuudessa. Edesmennyt Otaku-fanzine jaksoi aina ihastuttaa minua puimalla muutaman AMV:n per numero, mutta jostain syystä blogaajat eivät pahemmin tunnu harrastavan sellaista.

Nimi: Who Needs A King?
Tekijä: thundercatlord
Anime: Death Note (merkittäviä spoilereita sarjan puoliväliin – 7. kirja/jakso 25)
Musiikki: The Lion King Soundtrack – Be Prepared (lyriikat)

Tämä viime syksyn herkku on ehdottomasti yksi kirkkaimmista tähdistä AMV-taivaallani, ja palkintojakin on ropissut reippaasti. Lightin rinnastaminen Scariin toimii loistavasti, kun molemmat ovat pahaenteisen kunnianhimoisia hahmoja, joiden raison d’être on päästä eroon kilpailijasta ja nousta valtaistuimelle. Samoin Death Noten juonta käytetään hyväksi videon rakentamisessa, ja sen synkkä visuaalinen ilme istuu täydellisesti laulun Elefanttien hautausmaa -miljööseen. Videota kantava komedia esitetään huolitellun ja tyylikkään dramaattisesti, mikä sopii mielestäni täydellisesti tämän animen yhteyteen, sillä itse katselen Tuubista aina piristystä tarvitessani parhaita paloja sarjan huvittavan ylilyödystä dramatisoinnista (”I’ll take a potato chip… AND EAT IT.”).

Who Needs A King? ei unohda hetkeksikään tarinaansa, vaan jokainen kohtaus tukee sekä lyriikoita että Scarin ja hyeenojen alkuperäistä esitystä ilmeitä ja liikkeitä myöten. Erityiskiitos täytyy antaa eläväisestä ja hämmästyttävän tarkasta huulisynkasta. Olin todella vaikuttunut varsinkin kohdista, joissa ruutu on jaettu useampaan osaan, joissa kaikki laulavat omia vuorosanojaan. Esimerkiksi hyeenojen yksilöinti kohdassa 2:12-2:17 tuo tunnun tekijän omistautumisesta ja huolellisuudesta, kun Misa laulaa omat säkeensä epäsynkassa shinigamien kanssa, mutta kohta ei silti menetä rytmiään, vaan kolmikko istuu kuvaan uskottavasti. Tällainen useampien liikesarjoiltaan eriävien kuvien yhtäaikainen käyttö luo jännittävän kerroksellisuuden vaikutelman koko videoon (puhumattakaan siitä, miten hienolta se näyttää).

Pientä nipottamisen aihetta löydän vain kahdesta yksittäisestä kohdasta. 1:17-1:24 on liian pitkä, sillä taustalla ei tapahdu mitään ja Light on liimattu kuvaan vähän suttuisen näköisesti, mikä hyppää silmään, kun koko muu video on niin kaunis ja siisti. Kohdassa 2:50-2:58 taas Lightin suun liikkeitä ei tahdo erottaa, mikä vie osan kohdan vaikuttavuudesta. Etualalle pastetetut laulavat shinigamit toisaalta korvaavat paljon – suiden mekaaninen liike saa hymyilemään.

Death Note on kyllä osaavan editoijan kädessä ihan rikollisen komeaa AMV-materiaalia. Sarja on niin pullollaan dynaamista animaatiota, kamera-ajoja ja suuria, näyttäviä ja sulavia liikekaaria, ettei AMV-nikkareille tule pulaa kuva-aineistosta. Voisin kuvitella, että esimerkiksi Saiyukin nykivästä animaatiosta videota väsäävä onneton sitä vastoin riipii päänahkaansa ontuvasta visuaalisesta suunnittelusta turhautuneena jo ennen kuin pääsee aloittamaan.

Kohokohdat:

  • 2:58 – Lallalla! Shinigamikuoro on muutenkin aivan järisyttävän suloinen ilmestys.
  • Omenakuorrutukset kuvan reunassa ja omenamotiivin käyttö lihan korvaajana.
  • Suurin osa huulisynkasta on niin puhdasta voittoa, että sieltä on hankala poimia kohtaa, joka olisi ylitse muiden.
  • 1:56 – And Simba too.” Watari ;__;

6 vastausta aiheeseen “AMV: Who Needs A King? (Death Note)”

Ai niitä AMV-juttuja jopa luki joku. n_n

Loistava erittely kyllä. Kenties sitä itsekin pitäisi jaksaa kirjoitella muutama vastaava taas joskus…

Kirjoita ihmeessä! Jäin kaipaamaan niitä.

Kiitoksia paljon. ^^
Tuohon AMV:hen on kyllä vaikea olla rakastumatta, sen verran täydellisyyksiä hipovaa settiä.

No, tee sitten ainakin itse AMV-arvosteluja, jos ei kerran kukaan muu tee! (^^)b Hyviä AMV:itä jaksaa kyllä katsoa ja niistä olisi kiva saada perusteellisesti mietittyä kommenttia.

Jaa, tosiaan, kiitos lyriikoiden linkkaamisesta. Jotkut meistä kun eivät osaa katsoa AMV:tä ilman lyriikoita nenän edessä. ^^”

Varsin fiksu tapa tsekata lyriikat heti alkuunsa, koska itseltäni on jäänyt muutaman AMV:n sisällöstä ihan leijonanosa huomaamatta, kun en ikinä vaivaudu tutustumaan sanoituksiin lähemmin ennen kuin sitten joskus pitkien aikojen päästä, kun epäselviksi jääneet kohdat rupeavat painamaan liikaa. Sama pätee oikeastaan kaikkeen musiikkiin. Mutta laiska mikä laiska. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *