Kategoriat
Joulukalenteri Länsiviihde Musiikki

Disney-joulukalenteri – 18. päivä

Tervetuloa Missing Linkin joulukalenteriin! Kirjoitan joka päivä yhdestä Disneyn klassikon laulukohtauksesta ja kerron, miksi se lukeutuu suosikkeihini. Kalenteriin päässeet musiikkinumerot ovat osapuilleen paremmuusjärjestyksessä, eli mitä lähemmäs joulua päästään, sitä enemmän arvostan päivän laulukohtausta. Jokainen listan kohtauksista on kuitenkin omalla tavallaan upea.

Koska Disneyn suomidubbaukset ovat aivan ensiluokkaisia ja monesti tutumpiakin meille suomalaisille kuin alkuperäiset, käsittelen rinnan suomalaisia ja amerikkalaisia versioita. Liitän postauksiini tuubivideon siitä versiosta, jota itse pidän parempana, ja pyrin kirjoittamaan aina tarpeen vaatiessa sanasen eri ääniraitojen vertailua. En varoita spoilereista erikseen, koska oletan Disneyn klassikot sen verran yleissivistykseksi.

I Won’t Say (I’m in Love) / En saa rakastaa (Herkules)

[englanninkieliset lyriikat]

Ah, Disneyn kulkevin balladi, ja ehdottomasti enemmän minun tyyliäni kuin se toinen sinisenä hehkuva lauluromanssi. Romantikon sydämeni takoo rakkautensa kieltävälle Megaralle (mihin saattaa toki vaikuttaa sekin, että särmikäs antiikkimissi on ensimmäinen tosirakkauteni ikinä). Megaran vahva persoonallisuus ja karisma kantavat kappaletta helposti – hänellä on varmasti Disney-maailman ekspressiivisimmät skeptiset kulmakarvat.

Tässä musikaalinumerossa olen aina arvostanut varsinkin Megaran ja muusakuoron vuorovaikutusta. Se on toteutettu samaan tyyliin kuin Karvisen ja Eskon kommunikaatio. Megaran säkeet voidaan tulkita vastauksiksi muusien säkeisiin, vaikka konkreettisella tasolla hän ei tiedosta näiden paikalla oloa samaan tapaan kuin Esko ei todellisuudessa kuule Karvisen ajatuskuplarepliikkejä, vaikka he käyvätkin keskusteluja. Muusien panos laulussa osoittaakin oivaltavaa mielikuvituksellisuutta tekijöiden tasolla, sillä Megaran rokkityylinen laulu ehdottomasti kaipaa innostavan muusakuoron tuomaa vääntöä (vasta muusathan tuovat taustamusiikin) ja dialoginomaisuutta, jolloin Megarasta ei tule taas yksi Disney-tyttö lauleskelemassa yksikseen siitä, mitä haluaa tai ei halua. Ei toki sillä, että näissä I want –tyyppisissä lauluissa olisi mitään pahaa, itse asiassa pidän niistä kovasti, mutta Megara erottuu Disney-mimmeistä sähäkimpänä niin reippaasti, että hänen musiikkiesityksensäkin saa ja pitääkin sisältää jotain huomattavan omaleimaista.

Rakkausteemaan sointuvat joka puolella vaanivat patsaat kävisivät hermoilleni, elleivät musiikin ote ja Megaran piikikäs asenne tasapainottaisi niiden yltiöromanttisuutta. Megaran kolea liila sinisen iltahämärän keskellä taas nappaa juuri sopivan konfliktisen romanssin tunnun kohtaukseen, ja muusien diskovalot viilaavat muuten ehkä vähän turhan masentavanromanttisesta tapahtumapaikasta liian onnettoman rakkauden pois. Peukkuja nousee siis myös komealle tyylisommittelulle.

————-

Laura Voutilaisen rosoisempi ääni vie täpärästi voiton vähän syvempiäänisestä Susan Eganista. Lyriikoitakin on onnistanut, kun kyseessä on yksi Disneyn näppärimmistä suomennoksista. Yksikään säe ei mielestäni erotu selvästi käännettynä, kömpelönä tai kompromissin tuloksena, mikä on laadukkaillekin laulu-dubeille harvinaista.

7 vastausta aiheeseen “Disney-joulukalenteri – 18. päivä”

Kuulin kappaleen nyt ensi kertaa ja kiinnitin huomiota juuri sanoituksiin: ne ovat upeat ja todella hyvin käännetyt. Toinen kehun aihe on laulajan ääni. <3 Jotenkin olen yllättynyt siitä, että Disney-elokuvaan valittu ääninäyttelijä pystyy vetämään tämän kaltaisen kappaleen (ja sen asenteen!) uskottavasti läpi.

Jotenkin muuten epäromanttisin sarja, johon olisit voinut tätä verrata, oli juuri Karvinen. Herranjessus sentään. Karvinen? Ainakin laulun asenteen perusteella Megara arvostaisi varmasti. ;D

Voutilainen on tosiaan sekä dialogin että laulun puolella ihan käsittämättömän loistava Megara ja kuuluukin ihan dubbien suosikkisuoritusteni kärkeen. Referenssiksi Herkuleen ja Megin ensitapaaminen.

Olen aika varma, että osaisit arvostaa Megiä. Jos Disney-tytöistä pitäisi valita se kaikista erikoisimpana erottuva ja asenteikkain, en usko että kenestäkään muusta kuin korkeintaan Lilosta olisi vastusta hänelle.

Tiedän, että Karvista paremmaksi on paha panna epäromanttisuudessa, mutta… Myönnä pois, sama kerrontamekanismi!

Mahtava biisi taas vaihteeksi, hieno valinta! Ihan hauska huomata että nämä omat suosikkini ovat sijoittuneet näin ylös, mutta nyt pohdin kovasti että mitä hienoa sieltä vielä on luvassa. :D

Jep, vielä kolme kohtausta jäljellä. Moni Disneyn parhaimmista on jo mennyt ja odotan mielenkiinnolla, millaista reaktiota viimeiset keräävät vai keräävätkö ollenkaan. Yhden kuvittelisin olevan aika ennalta-arvattava, mutta kaksi muuta voivat olla hitusen yllätyksellisempiä. Katsotaan, miten käy. ^^

Pakko nyt kommentoida tähänkin, sillä Megara oli myös minun tosirakkauteni. Ja täytyy se kyllä myöntää, että huikaisevan kaunishan se on….

Aika katkeraa on kuule myös, kun se tosirakkaus on poliisisarjahahmo, joka näki hehkeimmät vuotensa niihin aikoihin, kun Arana vasta syntyi tähän maailmaan. Saatanan Penhall. Megaran tuijottelu kyllä helpottaa vähän, koska mimmi on vaan niin kolean kuuma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *