Kategoriat
Analyysi Hahmot Hype Manga

Hetkestä hetkeen – lisää berserkkihetkiä ja mehukkaita katseita

Kazuya Minekuran taisteluneoshounensarja Saiyuki Reload kuuluu suosikkimangoihini muun muassa sen takia, että Minekura on todella hyvä hahmohetkien toteuttaja. Sarjan seitsemännessä osassa puhkeaa sen suurin kriisi, kun normaalisti iloluontoisen ja lapsekkaan Gokun demonivoimat heräävät ja hän muuttuu verenhimoiseksi, kaiken ympäriltään tuhoavaksi jumalolento Seiten Taiseiksi. Normaalisti ikityyni ja itsensä hallitseva Hakkai poistaa omat voimanrajoittimensa pärjätäkseen Seiten Taisein massiivisille voimille, ja muodonmuutoksista seuraavat turpakäräjät ovat soveliaan eeppiset.

Pääporukan yrmy keskushahmo Sanzo on teillä tietymättömillä kohtauksen aikana, ja tiimin rempseä paha poika Gojyo joutuu sivustakatsojan rooliin, kun hänen puoli-yookai-voimillaan ei tungeta mukaan yookai-Hakkain ja Seiten Taisein väliseen supertappeluun. Kohtaus ei kuitenkaan ole pelkkää tappelua, vaan sen kantavana voimana toimivat Hakkain ja Gojyon väliset pienet vuorovaikutushetket. Kohtauksen sisältä erityisen vaikutuksen tehneet kolme pientä hetkeä keskittyvät Hakkain ja Gojyon väliseen siteeseen.

berserk-hakkai1

Tuijotuskisa on yksi Minekuran parhaista suosikkikerrontakikoista. (Klikkaamalla isommaksi.)

Ensimmäinen hetkistä on, kun Hakkai päättää poistaa voimanrajoittimensa ja pyytää Gojyota pysäyttämään hänet, jos hän menee berserkiksi rajoittimien poistamisen takia. Gojyo tarttuu Hakkain kyynärvarteen ennen kuin tämä ehtii poistaa rajoittimet korvastaan. Hetken kummatkin vain tuijottavat toisiaan ennen kuin Gojyo päästää irti. Rakastan tämän hetken intensiivisyyttä, kun kumpikaan ei sano mitään, mutta parin välillä tapahtuu kuitenkin niin paljon.

Haluaapa Gojyon ja Hakkain välejä ajatella sitten romanttisena tai platonisena sielunkumppanuutena, tuijotuskilpa sisältää niin paljon historiaa ja tunnetta, että yhteyttä poikien välillä ei voi olla huomaamatta. Minekura on äärimmäisen hyvä rakentamaan kohtauksia niin, että vaikka hahmojen ilmeet eivät värähtäisikään, lukijalle välittyy hyvin selvä kuva näiden tunteiden voimakkuudesta.

Se, että Gojyo päästää lopulta mukisematta irti, ilmaisee, että hän tietää alusta asti, ettei hänen estelynsä pysäytä Hakkaita. Rajoittimien poistaminen on ainoa tapa pelastaa berserkki-Goku ja valtava määrä sivullisia uhreja. Silti Gojyo haluaa tuoda esiin protestinsa, varmistaa ettei muuta keinoa todellakaan löydy ja ihan vain luoda yhteyden Hakkaihin, kun tilanteessa kummittelee selvästi mahdollisuus siihen, ettei Hakkai palaa taistelusta omana itsenään.

Minekuran pojat ovat harvoin suorasanaisia, eikä tässäkään hetkessä Gojyo sano mitään, mutta ele välittää kuitenkin selvän viestin Hakkaille siitä, ettei Gojyo tahdo menettää toveriaan.

berserk-hakkai-2

Jälleen tuijotusta – tietenkin. (Kliketi isommaksi ja Gojyo on niin urhea ja lojaali ;___;)

Toinen suosikkihetkistäni tulee taistelun loppupuolella, kun yookai-Hakkai ja Seiten Taisei -Goku ovat murjoneet toisiaan jo jonkin aikaa, ja Hakkai saa Gokun alakynteen. Veri lentää, ja näemme pahaenteisen hymyn nousevan Hakkain kasvoille, kun hän jatkaa Gokun runnomista ja on selvästi menettämässä järkensä ja itsensä.

Gojyo nappaa kiinni Hakkaista ennen kuin tämä ehtii rusentaa Seiten Taisein täysin. Hakkai kääntyy aikeenaan iskea Gojyon pää irti, mutta nähdessään Gojyon kasvot hän pysähtyykin viime hetkellä. Hetki jatkaa todella komeasti sitä ajatusta, johon edellinen jäi – Gojyo on Hakkain viimeinen turvaverkko. Hakkai on uskaltanut poistaa voimanrajoittimet, koska tietää, ettei Gojyo anna hänen hukkua hulluuteen.

Tykkään siitä, miten Gojyon silmistä vain pienen pieni kaistale ja hänen ilmeensä on täysin vakaa, mutta hiki valuu kasvoilla valtoimenaan. Hän on täysin valmistautunut pahimpaan, koska yookai-Hakkai pystyisi helposti repimään hänet kappaleiksi, mutta hän on silti mennyt väliin, ihan vain siksi, että tietää Hakkain tarvitsevan häntä ja luottavan häneen. Edelleen parin yhteinen historia paistaa kohtauksesta, kun nämä päätyvät jälleen tuijottamaan toisiaan, ja Hakkai palaa berserkkiyden reunalta Gojyon ansiosta.

berserk-hakkai-elvytys

Gojyo-raukka solvaa itseään hyödyttömäksi, eikä edes oikein huomaa pelastaneensa päivän pariinkin kertaan. (Klik klik.)

Kolmas hetki taas saa minut aina pidättämään hengitystäni, vaikka olen lukenut kohtauksen noin viisikymmentä kertaa ja osaan sen jatkoineen ulkoa. Kun Seiten Taisei on vihdoin kaadettu sähköiskulla ja Gojyo saa läiskittyä tämän voimanrajoitintiaran takaisin tämän päähän ja palautettua tämän Goku-hahmoon, on Hakkaikin tuupertunut ja tämän hengitys katkennut samaisen sähköshokin voimasta.

Gojyon reaktio on yhtä aikaa hellyyttävän panikoiva mutta kuitenkin häkellyttävän määrätietoinen, kun hän yrittää elvyttää Hakkaita. Samalla hän karjuu paniikissa tilannetta seuranneelle Hazelille – joka kykenee herättämään kuolleita – ettei Hakkai ole kuollut ja näpit olisi paras pitää irti tästä.

Gojyo on Saiyukin päänelikosta ehdoton suosikkini, ja tämä taistelukohtaus on äärimmäisen hyvä esimerkki siitä, miksi. Vaikka hän ei osallistu mätkintään, on juuri hänen ansiotaan, että kohtaus saa niin paljon tunnesisältöä. Hän ei voi taistella Seiten Taiseita vastaan, mutta häntä tarvitaan pitämään huolta siitä, ettei tilanne eskaloidu.

Hän onkin valmis laittamaan itsensä likoon, ja on täysin hänen ansiotaan, ettei kohtaus pääty joko siihen, että käsissä on kuollut Goku ja berserk-Hakkai tai vaihtoehtoisesti hengetön taikka zombina herännyt Hakkai. Hän pitää taistelun kasassa ja hänen paniikkiraivonsa hänen elvyttäessään Hakkaita purkaa lopulta kohtauksen jännityksen ja ilmaisee, kuinka äärettömän tärkeä Hakkai on hänelle ja miten vaikeaa tämän päästäminen vaaraan on ollut hänelle.

Lisäksi ihanin yksityiskohta on, ettei yllä olevan sivukokoelman viimeisellä sivulla näytetä Gojyon silmiä lainkaan. Sen sijaan herännyt Hakkai kysyy kiusallaan lempeästi hymyillen, miksi moinen naama. Viimeistään vähän sopertava puhe paljastaa, että Gojyolla on tässä vaiheessa niin kovasti helpotusitku kurkussa, etteivät sanat ihan toimi enää. Kokonaisvaikutelma kyynelsilmäisyydestä syntyy näppärästi pienien vihjeiden avulla, vaikka sitä ei näytetäkään suoraan (koska Gojyo on kova kundi).

Kuvat: Saiyuki Reload © Kazuya Minekura, Ichijinsha

2 vastausta aiheeseen “Hetkestä hetkeen – lisää berserkkihetkiä ja mehukkaita katseita”

Tiedätkö mitään suomalaista nettikauppaa, josta voisi ostaa/tilata animea? Yritin Viihdemaa -nimisestä nettikaupasta tilata Yuri Kuma Arashi animen, mutta kyseinen pulju ei näemmä ole kovin luotettava, koska tilaukseni on kaksi kuukautta myöhässä.

Lättyjulkaisuihin tulee harvemmin investoitua kun tuoreet sarjat on niin mukava tykittää Crunchyroll-striiminä suoraan suoneen, mutta ainakin rakuten.co.uk ja Amazon ovat käsittääkseni toimittaneet fyysisiä julkaisuja ihan hyvin, vaikkeivät suomalaisia olekaan. Kannattaa muistaa aina tarkastaa aluekoodit, jos ei ole koodivapaata soitinta. Ainakin pääkaupuniseudulla palvelee myös pari kivijalkaliikettä, joilla on yleensä ollut rajoitettu kattaus animekiekkoja – näitä ainakin Pieni leffakauppa ja Fennica Comics.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *