Kategoriat
Hahmot Joulukalenteri Taide ja tyyli

Joulukalenteri 2011: 13. päivä – puvustus maailmanrakennuksena

Tervetuloa Missing Linkin kolmannen joulukalenterin pariin! Tällä kertaa aiheena on hahmosuunnittelu, eli kohdistan joka päivä valokeilan tietyn hahmon tai hahmoryhmän visuaaliseen ulosantiin. Ihkutusta on siis luvassa, mutta aivan pinnalliseksi ei kuitenkaan ole tarkoitus jäädä. Odotettavissa on myös pohdintaa muun muassa siitä, miten hahmodesign ilmaisee hahmon olemusta ja persoonallisuutta ja miten se vaikuttaa koko sarjan tunnelmaan.

Pandora Hearts

Tänään haluan kiinnittää huomiota erityisesti vaatteisiin. Tytöille suunnattu poikien seikkailusarja Pandora Hearts sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa vallitsevat kaikkien fanityttöjen unelmat täyttävät tyylilait. Jun Mochizuki pukee hahmonsa dramaattisiin pitkiin takkeihin, leveähelmaisiin leninkeihin, elegantteihin kirjailuihin, huolitellun sotkuisiin kampauksiin, korostettuihin fabuhihoihin, koristeellisiin saappaisiin ja aristokraattisiin homohuiveihin. Ja hitto miten hyvältä näyttää. Kuin kaikki fanitytön ja aristokraattimuotihomon suosikkitropeet yhteen sulautettuna! Pandora Heartsin pojat ja tytöt pukeutuvat sarjan maailman muodin mukaan rönsyilevän elegantisti, mutta sulavasti. Kaikilla on tavaraa kaulaa koristamassa.

Ihanat Echo ja Jack demoavat. Huomaa alaspäin levenevät muodot ja koristeompelut.

Mutta Mochizuki ei vain läimi hahmoilleen sikinsokin kaikkia mieleisiään hepeniä. Pandora Heartsin hahmosuunnittelussa on mielestäni huomionarvoista, miten hahmojen puvustus toimii paitsi fanityttöbaittina, myös hyvin hienovaraisena ja toimivana maailmanrakennuskeinona. Luettelemiani elementtejä käytetään hyvin systemaattisesti ja johdonmukaisesti. Niistä rakentuu juuri sarjan maailmalle ominainen, aivan erityinen muotityyli. Kaikki hahmot käyttävät samantyylisiä (joskaan eivät samanlaisia) vaatteita, ja myös kampauksissa on huomattavissa selkeä yhdenmukaisuus. Aristokraattityyli eroaa tietenkin selkeästi normitallaajan paidasta, henkseleistä ja työläispöksyistä.

Monesti fantasiasarjoissa käytetään hahmodesign-osastolla tällaista erityistä maailmaarakentavaa muotisuunnittelua. Esimerkiksi Fullmetal Alchemist, Angel Sanctuary ja Naruto tekevät tätä; niissä on kaikissa hyvinkin yhteensoituva vaatevalikoima, jossa toistuu jatkuvasti samoja piirteitä. Tämäntyyppisellä hahmosuunnittelulla on yllättävänkin paljon voimaa, sillä se luo yleisölle alitajuista kuvaa siitä, että tarina tapahtuu omassa maailmassaan, jonka ei ole tarkoitus olla meidän maailmamme. Se kertoo meille, että tarinan maailma on kuitenkin yhtä aito ja vakavasti otettava kuin omamme. Yhtenäinen vaatetyyli luo fantasiamaailmalle historiaa ja sitoo hahmot osaksi sitä uskottavasti. Tällaisessa maailmassa ei yleensä tietenkään nähdä normikoulupukuja, vaan vaatetyylit on suunniteltu mahdollisimman näyttäviksi ja cooleiksi ilman IRL-rajoituksia.

Harva sarja suoriutuu tästä vaatesuunnittelusta yhtä hienostuneesti ja coolisti kuin Pandora Hearts. Manga Bookshelfin neitokaisetkin omistivat yhden Fanservice Friday –kolumninsa erityisesti tämän sarjan ihanille fetissihihoille, ja hyvällä syyllä. Sarjan puvustus myös kiillottaa FMA:sta tutun univormufetissin epäkäytännöllisemmäksi ja näyttävämmäksi (mikä on vain sopivaa, sillä Pandora Heartsissa kyse on aatelispiirien salaseuroista eikä armeijasta). Naishahmoilla nähdään kivasti niin zettai ryouikia kuin kauniita ja suureellisia hienojen leidien leninkejäkin. Röyhelöthuivit, hiharöyhelöt ja röyhelöreunukset tuovat oman pikantin lisänsä, mutta niiden efektiä ei pilata ylikäyttämällä. Kaikki toimii täydellisesti yhteen ja jokainen yksittäinen hahmodesign on ilo silmälle.

Lisää koreaa pukuloistoa ja posetusta. Huomaa erityisesti pitkät takit ja samanlainen hiharatkaisu yläoikealla komeilevan Breakin takissa ja aikaisemman kuvan Echon mekossa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *