Kategoriat
Hahmot Joulukalenteri Länsiviihde

Joulukalenteri 2010 – 1. päivä

Tervetuloa Missing Linkin järjestysnumeroltaan toiseen joulukalenteriin! Ensimmäinen löytyy sivupalkista ja lisää infoa täältä.

Tällä kertaa koko joulu menee ihmissuhdesotkujen selvittelyksi, kun sihtaan katseeni joukkoon loisteliaita hahmopareja, ja raapustan ajatuksiani näiden hahmojen välisistä dynamiikoista. Vastauksia haetaan muun muassa kysymyksiin siitä, mikä tekee kahdesta yksittäisestä hahmosta kiinnostavan parin, millaiset asiat saavat parin jäämään mieleen ja millaisia parisuhteita Arana tykkää kytätä viihteessään.

Yleisötehtävä: Oletko joskus törmännyt Päivän Paria epäilyttävästi muistuttavaan toiseen pariskuntaan? Ilmianna heidät!

Xena ja Gabrielle

Parisuhdeluokitus: ystävät, ???
Mistä he ovat: Soturiprinsessa Xena; 90-luvun Herkules-sarjan nörttikulttisuosikiksi jäänyt spin-off, jossa pahoja tekojaan sovittamaan lähtenyt soturiprinsessa seikkailee myyttisessä Kreikassa.
Keitä he ovat: Parannuksen tehnyt uljas sankaritar itse sekä hänen sanavalmis ja pirtsakka sidekick-amatsoninsa.

Ah, Xena… Jaksokohtaisen käsikirjoittamisen laatu tässä sarjassa tuntuu usein olevan suurin piirtein samalla tasolla kuin uskomattoman kökössä Merlinissä. Kuitenkin pääkaksikko itsessään on jotain niin hienoa, että kokonaisuutena Xena peittoaa jonkun köyhän Merlinin mennen tullen. Vaikka jaksot olisivat kuinka hölmöjä ja kankeita muuten, Xena ja Gabrielle päähenkilöinä takaavat aina katsomisen viihdyttävyyden.

Totuuden nimessä analysointimahdollisuuteni ovat tämän parin kohdalla melko köykäiset, sillä en ole tutustunut sarjaan mitenkään kattavasti sitten niiden aikojen, kun ala-asteella liimauduin telkkarin ääreen lauantaiaamupäivisin sitä tapittamaan. En ole edes nähnyt koskaan kaikkia jaksoja enkä kaikkia loppupään kausia, mitä tosin yritän parhaillaan hiljaksiin korjata, mutta olen menossa vasta ensimmäisen kauden puolivälissä. Todellinen syyni sille, etten hennonut jättää lapsuuteni naisidoleita pois kalenterilistaltani on yksinkertaisesti siinä, että Xena ja Gabrielle ovat ihka ensimmäinen aito OTP:ni. Siksi katsoin asianmukaiseksi pistää heidät aloittamaan fiktion hienoja pareja käsittelevän joulukalenterini.

Puoliromanttiseksi pariksi näitä kahta on tulkittu varmaan aikojen alusta asti, eikä mitenkään turhaan. On suorastaan hämmästyttävää, että kahden hahmon välinen dynamiikka voi olla niin intensiivistä ja viihdyttävää, että sen ympäröivän sarjan kehnous melkein jopa unohtuu heitä katsoessa. Soveliaan epämääräiseksi jätetty suhde jättää katsojalle runsaasti vapautta tulkita, kuinka pitkälle pelkän läheisen ystävyyden yli hahmojen tunteet ulottuvat. Itselleni tuo raja määrittyi hyvin selkeästi, kun joskus natiaisena näin kolmannen kauden jakson, jossa Gabrielle pettää Xenan varoittamalla henkilöä, jota tämä on lähtenyt tappamaan. Xenan vangitsemiseen ja kuolemantuomioon johtanut seikkailu särki pienen fanitytön sydämeni miljuunaksi sirpaleeksi. Myöhemmin seurannut tosi kuumotteleva ja koskettava sovinto vetisessä vankityrmässä tietysti korvasi vahingon moninkertaisesti.

Petoksen kyynelöt.

Pari demonstroi tehokkaasti vastakohtaisuuksien vetovoimaa. Gabrielle on valoisa, energinen ja positiivinen ihminen ja ainakin ensimmäisen kauden aikana aina höpöttämässä itseään joko pulaan tai pois sieltä. Xena taas on synkempi ja hillitympi no-nonsense-toimintasankaritar varustettuna sellaisella määrällä Lucy Lawlessin raakaa ja ah-niin-hottia karismaa, ettei edes hahmon jatkuva moralisointi vähennä hänen seksikkyyttään olennaisesti. Hienointa näiden kahden dynamiikassa on kuitenkin se, että Gabrielle esitetään alusta asti erittäin nokkelana ja fiksuna hahmona silloinkin kun hänellä ei ole vielä minkäänlaisia taisteluskillzejä. Hän ei siis maalaistyttötaustastaan huolimatta jää älyllisesti jälkeen paljon kokeneesta Xenasta, vaan nostaa itsensä samalle tasolle ja tasaveroiseen suhteeseen tämän kanssa, jolloin hahmojen välille ei synny sitä inhoamaani tilannetta, jossa hahmon B epätäydellisyys korostaa hahmon A täydellisyyttä.

Kaksi fiksua, voimakasta ja tosi hotisti pukeutuvaa naishahmoa tähtiä tiiraamassa – olen myyty.

8 vastausta aiheeseen “Joulukalenteri 2010 – 1. päivä”

Joulu, mistä hemmetistä se aina tulee… O.o
Tajuntani pirstaloitui tänä aamuna kun tajusin että ei hemmetti, kohtahan se on taas tämäkin vuosi lusittu.

Propseja taas joulukalenterin väsäämisestä, seuraan mielenkiinnolla. ^^

Xenaa tuli kanssa joskus nuorempana katottua, mutta rehellisyyden nimissä lähinnä täysin, erm, esteettisistä syistä. Olin jo nuorempana sitä mieltä että itse sarja on suhteellisen karmivaa kuraa, mutta kahden naisen epätavallisen läheinen ystävyyssuhde yhdistettynä viimeisen kuvan demonstroimaan pukeutumistyyliin oli enemmän kuin tarpeeksi herättämään kiinnostukseni.

Mietin itsekin että pitäiskö tota katsella uudestaan tässä joskus, mutta päädyin siihen lopputulokseen että en halua tuhota sarjan nostalgiaarvoa katsomalla sitä uudelleen ja luultavasti tajuamalla, kuinka huono se oikeasti on.

Joo, siksi itselläkin on niin hidasta katsominen, kun ei tahdo hermo kestää sen käsikirjoituksen tason kanssa. Mutta ekä se siitä iloksi muuttuu myöhemmillä kausilla, onhan sitä tökeröstä sarjasta kerran jos toisenkin kehkeytynyt ihan hienoakin tavaraa lämmittelyn jälkeen. Tai sitten ei, paha sanoa, kun olen loppupäästä nähnyt niin pätkittäin.

Mutta siis esteettiset syythän ovat ihan validi peruste lähteä seuraamaan, varsinkin, kun ruudussa hyppii Lawlessin kaltaisia kuumia mimmejä.

Kunhan siitä ekasta kaudesta pääset, niin omasta puolestani kaikki kaudet nähneenä voisin sanoa että kakkos ja kolmoskausi ovat sarjan mielenkiintoisimmat. Ensimmäisellä kaudella sarja ei jotenkin kerkiä vielä päästä vauhtiin ja käsikirjoittajatkaan eivät ilmeisesti olleet vielä tietoisia Gabriellen ja Xenan parituksesta.
Hömppäähän sarja nyt kuitenkin on, mutta mielestäni kakkoskaudelle oli jo päässyt muutamia ihan oikeasti tyylikkäitäkin jaksoja. Ja kolmoskaudella oli se jo mainitsemasi kaksiosainen jakso, johon kuulema upposi lähes puolet koko kauden budjetista.
Kiinnostaisi tietää mitä sarjasta ajattelet kunhan nyt pääset myöhempiin kausiin käsiksi.

Haa, hyvä tietää, että taso paranee. Vähän tuollaista kehitystä toivoinkin, kun Xena aikoinaan oli aika suosittukin sarja ja kun omista suosikeista joku Buffykin on aika kuraa ensimmäisellä kaudella.

Onko muuten tietoa, ottivatko fanit ensin Xenan ja Gabriellen teh shipikseen vai tarttuivatko tekijät siihen ennen kuin parituksesta tuli suosittu?

Saatan tähän palata kun pääsen tahkoamaan eteenpäin jaksoja. Jospa tästä vauhtikin vähäsen paranisi kun tietää, että tulevaisuudessa on tosiaan odotettavissa ihan hyvääkin kamaa.

Ymmärtääkseni fanit aloittivat shippaukseen ensin. Kun puhe parituksesta kantautui tekijätiimin korviin siellä oltiin ilmeisesti aluksi yllättyneitä, mutta ajattelivat kai sitten että miksipäs ei ja kakkoskaudella vihjailua alettiin ihan virallisesti kirjoittaa jaksoihin.
Aihetta sivuten, luin joskus että kuutoskaudella joku fanfictionin kirjoittaja oli päässyt käsikirjoittamaan pari jaksoa. Muistaakseni eivät olleet kyllä mitenkään ihmeellisiä. Mutta ihan hauska fakta.

Odotan innolla. Teikäläisen tekstejä on aina mielenkiintoista lukea, varsinkin jos aiheet ovat tuttuja. :D
Ainiin, minun on pitänyt pidemmän aikaa kehua sitä Desuconissa pitämääsi Utena-luentoa. Olin sarjan katsonut ennen tapahtumaa, mutta en ollut saanut siitä paljoa irti, vaikka se oudolla tavalla kiehtoikin. Esityksesi oli viihdyttävä sekä antoi ajattelemisen aihetta ja ihan uutta tarttumapintaa sarjaan. Olen nyt aloittanut sarjan alusta uuden perspektiivin kanssa. Kiitokset tästä.

Piti tulla jo paikan päällä kommentoimaan, mutta se sitten jäi. Oletkohan ajatellut pitää jonkinlaista puheohjelmaa myös ensivuoden Desussa, tai jossain toisessa tapahtumassa?

Joo, noinhan se varmaan useimmiten menee, kun tekijät tykkäävät miellyttää faneja. Välillä osutaan sitten kultasuoneen. Kyseinen fanficcari oli varmaan aika onnensa kukkuloilla tuossa. Aika hieno tapa huomioida faneja muutenkin tuollainen mahdollisuus, hyväksyn kovasti ihan periaatteesta.

Hitsi, kiitosta desukehuista, tosi kiva kun olen useammaltakin taholta kuullut että saivat tuosta uutta näkemystä. Uskaltauduin kanssa jopa katsomaan videoinnin luennosta juuri vähän aikaa sitten ja olin ihan että ”Hei, enhän mä edes änkytä ihan koko aikaa. :D” Sen verran kiva kokemus oli että tulen puhumaan kyllä ensi kesän Desuun taas, ja vähintään yhtä obskuuria aihetta on kaavailtu.

Kuulostaa hyvältä. Pitääpä sitten taas tulla kuuntelemaan! Ja jospas sitä tällä kertaa uskaltais tulla ihan paikan päällä moikkaamaan. :D

Tule ihmeessä! Kiva aina nähdä ihmisiä livenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *