Kategoriat
Hahmot Joulukalenteri Länsiviihde

Joulukalenteri 2010 – 3. päivä

Tervetuloa Missing Linkin järjestysnumeroltaan toiseen joulukalenteriin! Ensimmäinen löytyy sivupalkista ja lisää infoa täältä.

Tällä kertaa koko joulu menee ihmissuhdesotkujen selvittelyksi, kun sihtaan katseeni joukkoon loisteliaita hahmopareja, ja raapustan ajatuksiani näiden hahmojen välisistä dynamiikoista. Vastauksia haetaan muun muassa kysymyksiin siitä, mikä tekee kahdesta yksittäisestä hahmosta kiinnostavan parin, millaiset asiat saavat parin jäämään mieleen ja millaisia parisuhteita Arana tykkää kytätä viihteessään.

Yleisötehtävä: Oletko joskus törmännyt Päivän Paria epäilyttävästi muistuttavaan toiseen pariskuntaan? Ilmianna heidät!

Lilo ja Nani

Parisuhdeluokitus: perhesiteet
Mistä he ovat: Lilo & Stitch; Disneyn draamakomedia tytöstä ja avaruusolennosta.
Keitä he ovat: Vanhempiensa kuoltua kaksin jääneet hawaijilaissiskokset.

Olen sanonut tämän ennenkin, mutta rupesin arvostamaan Disneyn parisuhteita paljon entistä enemmän heti, kun studio päätti 2000-luvun alussa, että romantiikan aika on ohi ja uusi vuosituhat omistetaan perheelle. Tämä ihan jo siitä syystä, että Disneyn romanssit ovat perinteisesti olleet aika yksinkertaisia ja vähän pliisuja, joskin toki monesti mukavia katsoa. Perhesuhteiden kuvauksessa taas tuodaan hahmojen välille enemmän syvyyttä ja omakohtaisuutta, lähes kaikilla katsojillakin kun on joku läheinen, mutta harva meistä on kokenut aitoa prinsessaromanssia.

Lilo ja Nani ovat yhdessä hersyvän hauska sisaruspari. Heidän nahisteluaan katsoessa tulee yksinkertaisesti hyvä mieli. En voi olla virnistelemättä suurimmalle osalle heidän yhteenotoistaan. Esimerkiksi kohtaus, jossa Lilo työntää Nania ulos huoneestaan kiireellä, että pääsee toivomaan tähdenlennon nähdessään, ja isosisko heittäytyy vitsillä superhitaaksi koska omgpainovoima ja lopulta pudottautuu Lilon päälle. Sitten Lilo pamauttaa närkästyneenä oven kiinni iskien samalla kynnyksellä makaavaa Nania takaraivoon sillä ja Nani on ihan ”Mitä hittoa tässä mä yritän olla hauska ja saan oven päin pläsiä?” Omassa perheessä tilanne on käyty läpi monen monituista kertaa niin omalta kuin kahden veljenkin osalta. Tuntuu oikein kummalta nähdä fiktiolle näin epätyypillisen arkinen, mutta tosielämässä tuttu hetki elokuvassa.

Toisaalta sisarusten tilanteen raskauttakaan ei väistellä lainkaan, vaan se varjostaa heidän kanssakäymistään koko ajan, hauskoinakin hetkinä. Sossumies Cobra Bubblesin vierailu Nanin huoltajanvalmiuksia tarkastamaan on esimerkiksi aivan hersyvän hulvaton, kun Lilo temppuilee hurmaavan omapäisesti minkä kerkiää. Kohtauksen aikana huostaanottouhan todennäköisyys kuitenkin kasvaa koko ajan, vaikka asiaa käsitellään huumorilla. Koska sisarsuhdetta varjostaa jatkuvasti synkempisävyinen tilanne, hauskat ja vakavammat hetket ovat koko ajan tasapainossa, eivätkä siirtymät eri vakavuusasteilta tunnu liian pomppivilta. Siksi Lilon ja Nanin kommunikointi on aivan yhtä uskottavaa keveämpien ja raskaampien hetkien aikana. Tämä tunnelmallinen vaihtelu saa sisarten suhteen kuvauksen ulottumaan syvemmälle ja tuo sitä siten hyvin aidon tuntuisesti esiin ulkopuoliselle katsojallekin päin.

Erityismainintaa pitää vielä antaa sille, miten tehokkaasti ja kuitenkin lainkaan alleviivaamatta leffa synnyttää fiiliksen siitä, että sisaret oikeasti jakavat yhteistä historiaa ja tuntevat toisensa todella hyvin. Sossumieskohtauksen lopussa huonosti käyttäytynyt Lilo tietää välittömästi Bubblesin lähdettyä olevansa tulilinjalla, kun nolattu ja raivostunut Nani vain vilkaisee häntä. Nani taas älyää hetkeä myöhemmin heti pikkusysterin piiloutuneen pyykkikoneeseen. Identtiset reaktiot riidan jälkeen – tyynyyn kirkuminen – muodostavat myös hauskan ja hellyyttävän yksityiskohdan. Koko elokuva on täynnä vastaavia hetkiä, jotka osoittavat selvästi, että näiden kahden suhde ulottuu myös tarinan kuvaaman ajanjakson ulkopuolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *