Kategoriat
Anime Ensivaikutelmat Hahmot

Haja-ajatuksia Free!n punapäistä

Iwatobin uimakerhon ensimmäiset animaatioseikkailut Free!n ensimmäisellä kaudella viime kesänä eivät jääneet mieleeni erityisen positiivisella tavalla sarjan yleisen epätasaisuuden ja harhailun sekä aivan liian usein epäsympaattisen hahmofokuksen takia. Uusi kausi Free! Eternal Summer tuntuu tuovan mukanaan sekä positiivista että negatiivista kehitystä sen verran rajusti, että tuli tarve osoitella isoimpia asioita sormella.

[HorribleSubs] Free! Eternal Summer - 01 [720p]_4.7.2014 13.35.14

Isoimmat asiat ovat Matsuokan sisarukset Rin ja Gou.

Eniten miellytti Iwatobin poikien eri lukiota käyvän lapsuudenystävä Rinin kehitys. Taustana kerrottakoon, että valitsin KyoAnin alkuperäisestä, ennen ensimmäisen kauden julkistusta päräyttämästä uimapoikateaserista välittömästi iloisesti virnuilevan hainhammaspoika Rinin parhaaksi pojaksi. Hänessä oli silmissäni teaserin pojista eniten karismaa ja persoonaa. Teaserin Rin on ihastuttavan energinen ja kulmikkaan virnuilevalla tavalla lämmin hahmo.

Jouduin kuitenkin ykköskaudella miettimään asiaa uudestaan, kun hahmo olikin pelkkää heikossa itsetunnossa ja syvässä katkeruudessa kärvistelevää tuskaa. Yritin pitää hänestä, koska hän oli niin täynnä piirteitä, jotka ovat yleensä mieleeni. Hänen muutoksensa teaserin Riniä selvästi muistuttavasta takaumain ala-astelaisesta söpöpojasta vihaiseksi ja kylmäksi lukiolaiseksi pitkän ulkomaillaopiskelun aikana antoi eväät hyvinkin mielenkiintoiseen hahmokuvaukseen.

Free!-Rin-on-onneton

Vihaan kaikkea vaikka oikeasti haluankin vain ihania kavereita >:(

Rinin tykättävyys kaatui kuitenkin omalla kohdallani siihen, ettei ensimmäinen kausi halunnut antaa hänelle minkäänlaisia sympatiapisteenmurusia. Lähes läpeensä henkisesti sulkeutuneesta ja ikävästi muita kohtelevasta pojasta ei riittänyt juuri iloa, kun hän tuntui totaalisesti musertuneen ongelmiensa alle ja purki pahaa oloaan muihin. Ne harvat valonpilkahduksentapaisetkin olivat puhtaalla epätoivolla voideltuja.

Rinin suhtautuminen koettelemuksiinsa tuntui minusta heikolta ja vastuuta pakoilevalta. Hän ei ollut kaikin puolin ankea ihminen sen takia, että olisi kokenut kauheita ja traumaattisia asioita, vaan hänen ongelmansa olivat hyvin normaaleja. Hän ei pärjännytkään suuresta kunnianhimostaan huolimatta australialaisessa uimakoulussa, vaan antoi itsetuntonsa murehtua ja sulki itsensä ihmiskontakteilta täysin. Nämä ongelmat ovat sinänsä onnistuneen realistisia ja hyvin kuvattuja.

Ensimmäinen kausi velloi kuitenkin Rinin itseinhosta kumpuavassa pakotetussa itseriittoisuudessa ja kurjassa fiiliksessä niin paljon, että kaiken ikävän ja aggression alta oli vaikea löytää mitään sympaattista, kun poika ei tuntunut menevän ongelmiensa kanssa yhtään eteenpäin. Hän ei tarjonnut juuri mitään, josta olisin katsojana saanut kiinni. Ymmärsin hänen tuskansa, mutta en pitänyt häntä lainkaan miellyttävänä hahmona. Hän ei yksinkertaisesti antanut mitään aihetta siihen. Tämä ärsytti kaksin verroin, koska hänessä oli kaikki potentiaali olla hahmo, jota haluaisin kaikin sydämin tsempata eteenpäin.

Kakkoskausi taas esittelee yhä epävarman ja konfliktinsyömän mutta paljon positiivisemman Rinin, joka on alkanut kursia itsetuntonsa riekaleita uudelleen kasaan ja näyttää edistyneen mukavasti sitten viime näkemän. On miellyttävää nähdä, kuinka hän kykenee taas ensimmäisen kauden eristäytyneisyydestään hieman yli päässeenä ottamaan kontaktia ihmisiin, vaikka vuorovaikutus onkin yhä vähän arkaa ja tunnustelevaa.

[HorribleSubs] Free! Eternal Summer - 01 [720p]_4.7.2014 13.34.40

Tuntui hyvältä mies.

Toisaalta on hyvä, ettei hahmon ongelmia ole vain unohdettu. Jatkumo ensimmäisen kauden lopussa vanhat ystävänsä löytäneen Rinin ja toisen kauden alun tätä ystävyyssuhdetta varovaisesti korjailevan Rinin välillä on selkeä ja hyvin pohjustettu. Hän on tullut selvästi eteenpäin ensimmäisen kauden kuopastaan, mutta on yhä matkalla ja potee syystäkin huonoa omatuntoa aikaisemmista muihin hahmoihin kohdistuneista ankeiluistaan.

Ensimmäisen kauden puuduttavat myötätuskat alkavat tuntua suorastaan merkitykselliseltä ja ansaitulta osalta Rinin hahmonkehitystä. Edellisellä kaudella hahmo röhnötti kuopassaan ja sylki kaikkien auttamaan pyrkivien naamoille, mutta nyt hän näyttää liikkuvan eteenpäin. Hän tuntuu ensimmäisen kerran sellaiselta hahmolta, jota haluan sympata täysillä.

Muiden päähahmojen osalta kehitys ei valitettavasti tunnu olevan menossa lainkaan yhtä ruusuiseen suuntaan. Etenkin hampaat meinasivat kirskua Rinin sisaren ja Iwatobin kerhon managerityttö Goun kohdalla. En ole ikinä pitänyt erityisemmin Gousta, jonka ainoat persoonallisuudenpiirteet ovat hänen transsinomainen miehisten sulojen ihastelunsa ja tarmokkuutensa managerinhommassaan. Ensimmäisellä kaudella hän kuitenkin pystyi ainakin kohtuullisen hyvin pitämään uimaritiiminsä kasassa ja ainakin yritti olla vastuuntuntoinen ja saada asioita aikaan.

Nyt tuntui kuitenkin siltä, että kaikki Goun hahmouskottavuus ja pätevyys on uhrattu vaivaannuttavan itsetietoisen lihasherutusvitsin vuoksi, kun uimakerhon esittelytilaisuudessa Gou pistää pojat loikkimaan ja kuivauimaan lavalla pelkissä uimapöksyissä ja huutelemaan, mitkä lihakset ovat kunkin charm pointteja. Hyvä Gou, sait näyttää uimapoikiesi kivoja lihaksia kaikille ja varmistit samalla, ettei kukaan uusista oppilaista taatusti halua liittyä pellekerhoonne.

[HorribleSubs] Free! Eternal Summer - 01 [720p]_4.7.2014 13.29.59

Öhöhöhö…hö.

Omalla mittapuullani huumorin asettaminen hahmon edelle on yksi pahimmista rikkeistä, jonka teos voi tehdä. Huumorin kuuluisi toimia yhdessä hahmon kanssa ja hahmon persoonallisuuden ehdoilla. Gou on ennen ollut fanityttöilystään huolimatta järkevä ja ajatellut kerhon parasta. Hänen ohjaamansa esittelyshow vaikuttaa kuitenkin enemmän Ouran High School Host Clubin miesseuralaiskerhon herutustempaukselta kuin kutsulta liittyä vakavasti otettavaan urheilukerhoon. Uuden kauden ykkösjakso teki Gousta pelkän huonon vitsin, jolla ei selvästikään ole mitään kapasiteettia järjestää kerhon asioita.

Sinänsä Rinin kehitys on suurempi hyvä kuin Goun kehitys paha, koska Gou on alusta asti ollut täysin marginaalinen hädintuskin-hahmo, jonka dramaattinen merkitys on lähellä nollaa. Rin taas oli ykköskauden suurin ja tärkein fokuskonflikti ja vaikuttaa olevan merkittävässä roolissa myös uudella kaudella.

[HorribleSubs] Free! Eternal Summer - 01 [720p]_4.7.2014 13.26.36

Muu vaikuttaa olevan entisellään, valitettavasti.

Muuten kaikki tuntuukin säilyneen ennallaan. Autistipääpoika Haruka on edelleen sarjan epämiellyttävin hahmo, ja rauhallinen Makoto ja pirtsakka Nagisa vaikuttavat vakiinnuttaneen paikkansa ihan söpöinä turhakkeina. Olisi hauska, jos uusi kausi antaisi vihdoin viimeksi mainituille jotain tekemistä, mutta en elättele kauhean suuria toiveita. Uutena kerhoon ensimmäisen kauden alussa liittynyt silmälasipoika Rei oli tärkeä peluri edellisellä kaudella, mutta saa nähdä, luiskahtaako hän Makoton ja Nagisan joukkoon. Rinin kehitystä sentään tulen seuraamaan hyvillä mielin.

Sekin on ennallaan, että opening-biisi on niin kamalaa meteliä, ettei videotakaan pysty oikein katsomaan ilman mute-näppäimen suotuisaa avustusta. Toisaalta uusi ammatti-ending sentään on yhtä hauska kuin edellisen kauden aavikkometafora-ending. Se tuntuisi myös heijastelevan uuden kauden ensimmäisessä jaksossa esiin nostettua ja varmaan yhdeksi kauden merkittävistä teemoista nousevaa tulevaisuudensuunnittelmakysymystä.

6 vastausta aiheeseen “Haja-ajatuksia Free!n punapäistä”

Huh onpa mukava lukea vähemmän imartelevaa vuodatusta Free!:stä vaihteen vuoksi.

Itse en oikein tiedä inhoaisinko tätä vai pitäisinkö mukiinmenevänä. En tykkää fanservicesta (ajoittaiset tissit ja lihakset ei haittaa, mutta jos sitä on liikaa se alkaa olla jo rasittavaa).

Minua ei Rin juurikaan haitannut edes ykköskaudella, johtuen varmaan siitä että muut pojat olivat jotenkin epämiellyttäviä ja luonnottomia. Vaikka Rinin tuskistelu ja angstaus oli välistä tuskallista oli se silti luonnollisempaa kuin muiden hahmojen käyttäytyminen. Rin tuntui oikeastaan olevan kuin eri animesta. Muut hahmot eivät käyttäytyneet mielestäni kuin normaalit ihmiset (joo ne on animea mutta silti).

Tietysti se johtuu siitä että poitsut on tehty sellaisiksi kuin fanitytöt haluaisivat poikien (tai homojen) olevan, vähän kuin lesbot fantasioissa tehdään miesten mielisiksi. Muistaakseni yksi mies taisi sanoa että vanhoissa animeissa homovihjailu on luonnollisempaa koska sitä ei suunnattu tyttöjen fantasiaksi (vaikka taatusti se monien sydämiä tykyttääkin).

En muuten ymmärrä tuota MakoHaru parituksen suosiota (on muistaakseni doujinshi linjalla viidenneksi suosituin ship Japanissa) kun molemmat ovat mielestäni aika mitäänsanomattomia hahmoja? Makoto ei ole niinkään epämellyttävä, varmaan erilaisessa seurassa olisi miellyttävämpi.

Enkä tarkoita että pitäisi olla raju tai macho mutta tuollainen käyttäytyminen on vaan luonnotonta. Tosin aika monet Kyoto Animation animet ovat tällaisia joten….

Oho tulipa taas rustattua…

Free!n hahmokaarti tuntuu minustakin vähän oudolta, mutta toisaalta KyoAnin blörppäävän söpöhöpö pumpulihahmokuvaus ei yleensä muutenkaan ole oikein mieleeni. Studion sarjoissa hahmot tuntuvat aina olevan ensisijaisesti söpökkeitä, ja realistinen ihmiskäytös tulee tärkeysjärjestyksessä vasta kaukana perässä. Rin on tässä mielessä poikkeus, sillä hän ei söpöstele ykköskaudella juuri lainkaan. Tämä toisaalta juuri tekeekin hänestä mielestäni aika nihkeän hahmon muihin verrattuna, kun toiset elävät kivaa ja ihanaa KyoAni-söppölöintiä.

Itse en kyllä ole Free!stä erityisesti homoviboja saanut. Tämä johtunee siitä, että suosituimmat shipit liittyvät Haruun, jolla on epäilemättä paitsi kalan aivot myös eväkkään seksuaalisuus.

Makoto oli ykköskaudella sijaisparaspoika minulle, koska ennakkosuosikki Rin osoittautui nihkeäksi pettymykseksi. Makoto tuntuu kuitenkin enemmän Harun huoltajalta kuin shippauskohteelta. Ihan liian hyvä poika Harun kaltaiselle epämiellyttävälle tyhmäkkeelle.

En itsekään varsinaisia kunnon homoviboja ole saanut, mutta tuntuu että joiltain osin sarja on suunnattu fujosheille, lähinnä tuo söpöstely. :D Tai todennäköisesti fandom on saanu minut aivopestyä luulemaan kaikkea. Tajusin myös että suurin syy miksi Free!tä vastustin oli tuo shippauksen määrä…varsinkin kun en yhtään tykännyt suosituista parituksista kuten Rei/Nagisa, Mako/Haru, Rin/Nitorin jne..

Tykästyin nyt Samezuka porukkaan enemmän koska Rin ja Sousuke eivät söpöile ärsyttävällä tavalla ja Momotaroun ADHD käyttäytyminen jotenkin sopii hahmon luonteeseen. :P Nitorinia vihasin syvästi ekalla kaudella mutta olen tullut enemmän ja enemmän neutraaliksi hahmon suhteen. Kai se Rinin kanssa parittaminen ja shotabaittina oleminen ärsytti liikaa.

Jee, joku toinenkin jota Haru ja Gou ärsyttää…toivottavasti Sousuke kovistelee Harua jatkossakin, hohohoo. Haru on kyllä oiva esimerkki turhake päähenkilöstä. Goun fanityttöily on niin ärsyttävää ja turhaa huoh.

Jos saa kysyä niin miten rankkaisit kaikki hahmot jota tähän mennessä on esiintynyt?

Ja anteeksi jos puhun liikaa…on vaan kiva purkaa omia turhautumisiaan fiktiivisiä hahmoja kohtaan. >_<

Ei huolta, kyllä tänne saa kommentoida pitkästikin jos tekstiä lähtee! Kiva vain päästä vähän vaihtamaan ajatuksia.

Onhan Free! toki tehty fujoshibaittaussarjaksi, se on ihan totta. Itse olen pysynyt aika kuviilla Free!-shippaamisesta ja varsinkin shippaussodista, jotka ovat käyneet kuuleman mukaan aika kuuminakin.

Tosi hyvä pointti tuo, että Rin ja Sousuke eivät tunnu kuuluvan niin leimallisesti KyoAnin normaaliin yltiösöpöön hahmotarjontaan kuin Iwatobin pojat. Nitorin piipitys on alusta asti saanut hampaat kiristelemään itsekseen, mutta muuten Samezuka-nelikon uudet tyypit vaikuttavat ihan kivoilta, ehkä juuri sen takia, että söpöilyjuttuja on hillitty siinä päässä enemmän.

Oma rivi näin äkkiseltään listattuna tämän hetken tilanteessa kakkoskauden kolmosjakson jälkeen olisi seuraava parhaasta huonoimpaan poikaan ja tyttöön:

Rin > Makoto > Sousuke > Momotarou & Rei > Nagisa > Gou > Nitori > Haru

Alkuperäinen Mikoshiba oli ihan jees myös, mutta en muista tyypistä kauheasti. Ama-chan-sensei ja Sasabe taas ovat niin taustahahmoja, etten jaksa rankata.

Nyt on pakko heti kommentoida neljännen jakson jälkeen fiiliksiä!

Ensinnäkin jes, lisää Riniä.

Täytyy sanoa että tässä jaksossa kontrasti Iwatobin ja Samezukan porukoiden välillä oli melkoinen. Iwatobin temmellys oli puhdasta KyoAni random säätöä/söpöilyä kun taas Samezukan ainoa koheltaja oli Momotarou, jakson keskityessä Rinin ja Sousuken väleihin. Nyt täytyy sanoa että pidän kovasti heidän kanssakäymisistään! Tuo mukavaa uskottavuutta sarjalle. Olinko havaitsevinani mustasukkaisuutta Sousuken puolelta Iwatobin poikia kohtaan? Odotin koko ajan Soun huutavan tyyliin jotain; ”Mutta entäs minä Rin??? >:(” Jotain patoumia selvästi on ja tuo kirjeiden loppuminen….

Saa nähdä mitä Sousuken hahmolle tapahtuu. Tuo suojelevaisuus Riniä kohtaan on kiinnostavaa…joutuukohan jatkossakin Harun ja muiden poikien kanssa nokat vastakkain.

Muuten täytyy sanoa että alan itsekin luovuttaa Makoton ja Nagisan suhteen…eivät nämä hahmot taida tulla saamaan mitään kauhean merkittävää osaa. Huomasin koko ajan kun näytettiin Iwatobin porukkaa tuskailevani ”näyttäkää pliis niitä Samezukan poikia mua ei kiinnosta Gou sun dieetit!” -.-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *