Edit 9.3.2015: Sivupalkista löytyy koonti kaikista Prinsessapäiväkirjat-projektin teksteistä.
Kuten näkyy, tänäkään vuonna en ole saanut aikaiseksi joulukalenteria. Olisin väsännyt sellaisen mielelläni viime vuoden tauon jälkeen, mutten ole opiskelijavaihdon olosuhteissa kyennyt valmistelemaan kalenteria kunnolla.
Vaihtokaupunki Pariisin fyysinen läheisyys Disneylandiin on kuitenkin sekoittanut pääni oikein kunnolla ja saanut minut vaahtoamaan itselleni ja kaikille tielleni päätyville päättymätöntä ja vähän jopa obsessiivis-kompulsiivisuuteen vivahtavaa syvä- ja pinta-analyysiä Disneystä. Erityisesti huomioni on keskittynyt hiiritalon klassikoiden unohtumattomiin animaatiosankarittariin.
Vahvoja naishahmoja vai ylituotteistettuja heittopusseja?
Mielessäni käväisi syksyllä ajatus Disneyn prinsessat -aiheisesta joulukalenterista harhaillessani Disneylandin puotien prinsessatilpehöörin keskellä. Tämä oli kuitenkin tuhoon tuomittu idea ensinnäkin siitä syystä, että opiskelijavaihtokokemusta ei ole kiva kuormittaa niin työläällä projektilla kuin analyysipainotteisen joulukalenterin väsääminen blogiin. Toisekseen kalenteriformaatti ei olisi toiminut siksi, että koeanalyysini Lumikista ja Tuhkimosta päätyivät kummatkin yli tuhatsanaisiksi, mikä on aivan liian raskas pituus jokapäiväisiä postauksia ajatellen sekä kirjoittajan että lukijan näkökulmasta.
Koska Disneyn ihanat neidot kuitenkin liikuttavat pientä prinsessasydäntäni kovasti, analyysiä on vuotanut tekstinkäsittelyohjelmaan kiitettäviä määriä. Tarkoituksena onkin käsitellä yksi neitokainen joka viikko loppujoulukuun ajan. Vuoden alusta lähtien tähtään siihen, että saisin uuden sankaritaranalyysin blogiin kerran kuukaudessa.
Disneyn päänaisista saa aina välillä kuulla väitteitä liiasta seksualisoinnista, samankaltaisuudesta ja romanssikeskisyydestä, kyseenalaisia feminiinisiä stereotypioita toteuttavista rooleista ja etenkin vanhempien prinsessojen kohdalla myös passiivisuudesta ja heikkoudesta. Osaltaan nämä väitteet pitävät toki paikkansa kukin vähintään tiettyjen neitien kohdalla, mutta mielestäni sankarittarista löytyy monenlaista toimijaa, persoonaa ja roolimallia. Prinsessa-franchisen nerokkuus perustuukin juuri siihen, että kaikki prinsessat ovat vähän erilaisia. Jokainen pikkutyttö ja kaikki muutkin animaationaiskauneutta arvostavat tytöt ja pojat voivat valita heidän joukostaan suosikkinsa niin ulkonäön kuin luonteenkin puolesta.
Kriittiset äänet tuovat monesti esiin hyviä huomioita, mutta usein myös kärjistävät ja yksinkertaistavat tilannetta enemmän kuin mihin lähdemateriaali antaisi aihetta.
Formaattina käytän aikoinaan kehittämääni, mutta harmillisen vähän viime vuosina käyttämääni viiteen eri alaotsakkeeseen jaettua systeemiä, jonka olen esitellyt jo tarkemmin täällä. Tiivistettynä ja tämän projektin tarpeisiin mukautettuna kertauksena:
- Persoonallisuus-kohdan alla pyrin avaamaan hahmon persoonallisuutta sen perusteella, mitä tämän tekemisistä, elämästä, asenteista ja ajatuksista on lähdeteoksessa nähty.
- Hahmonkehitys-kohdassa rakennan kuvaa siitä, millaisia muutoksia hahmossa tapahtuu tarinan aikana, mutta myös sen ulkopuolella sikäli kuin tämän menneisyyttä valotetaan esimerkiksi dialogin tai takaumien kautta. Pyrin huomioimaan myös mahdolliset jatko-osat, mikäli koen niiden esittämän kuvan hahmosta mielekkääksi jatkumoksi alkuperäisen leffan kuvaukselle.
- Hahmodesign-kohdassa pohdin hahmon ulkonäköä, jossa otan huomioon kaikki hahmon vaatekerrat, hiustyylit ja muut muutokset ja variaatiot, sekä staattisen hahmodesignin lisäksi myös hahmon ilme-, ele- ja liikekirjon.
- Roolitus-kohdassa arvioin, millaiseen rooliin ja miten hyvin hahmo on kirjoitettu, sekä tämän merkitystä tarinan kokonaisuudelle. Disneyn sankarittarista kirjoittaessani tulen todennäköisesti ottamaan jonkinasteista kantaa varsinkin neitojen toiminnan aktiivisuuteen.
- Sympaattisuus-kohdan siirrän alkuperäiseltä paikaltaan kolmannesta kohdasta viidenneksi, ikään kuin summaavaksi kokonaisuudeksi. Siinä arvioin aiempien kohtien valossa sitä, mitkä piirteet hahmossa koen henkilökohtaisesti miellyttäviksi ja miten paljon hahmosta ylipäänsä pidän. Tutkin samalla, millaisia emotionaalisia siltoja hahmon ja katsojan välille rakennetaan eli miten katsoja saadaan välittämään hahmosta.
- Loppuun lisään vielä bonus-kohdaksi mietteitäni käsittelyssä olevan Disney-neidon pääasiallisen romanssin muodosta ja onnistuneisuudesta, sillä romanssi on usein tärkeä osa sankarittaren tarinaa – ja monien mielestä usein Disneyn leffojen heikoimpia osuuksia.
Analyysit saattavat sisältää spoilereita, mutten Disneyn klassikoiden notoorisuuden vuoksi ilmoita niistä erikseen postauksissa ainakaan ennen uusimpia leffoja. Yleensä loppu on onnellinen.
Projektin nimestä huolimatta käsittely ei rajoitu vain virallisiin Disneyn prinsessa-franchiseen kuuluviin prinsessoihin, eikä edes Disneyn prinsessa-sankarittariin yleisemmin. Tarkoituksenani on käydä läpi kaikki Disneyn sankarittaret, joilla on niin suuri rooli, että koen heistä kirjoittamisen mielekkääksi. Etenen kronologisessa järjestyksessä Lumikista alkaen. Jos joku tärkeäksi kokemasi neitokainen jää välistä, todennäköisesti koska olen todennut tämän roolin liian pieneksi ja mielenkiinnottomaksi tai unohtanut sen kokonaan, saa asiasta mielellään huomauttaa, niin harkitsen uudestaan.
6 vastausta aiheeseen “Prinsessapäiväkirjat: intro”
[…] Elokuvasta Kaunotar ja Hirviö (Beauty and the Beast, 1991). Linkki Prinsessapäiväkirjat-postaussarjan esittelyyn. […]
[…] Elokuvasta Aladdin (1992). Linkki Prinsessapäiväkirjat-postaussarjan esittelyyn. […]
[…] Edelleen elokuvasta Aladdin (1992). Linkki Prinsessapäiväkirjat-postaussarjan esittelyyn. […]
[…] Edelleen elokuvasta Pocahontas (1995). Linkki Prinsessapäiväkirjat-postaussarjan esittelyyn. […]
[…] Elokuvasta Herkules (Hercules, 1997) Linkki Prinsessapäiväkirjat-postaussarjan esittelyyn. […]
[…] Edelleen elokuvasta Herkules (Hercules, 1997) Linkki Prinsessapäiväkirjat-postaussarjan esittelyyn. […]